Akné

article-thumbnail
Mohlo by se zdát, že akné je vlastně nepodstatný problém, že jde jen o kosmetickou vadu, která navíc sama zmizí. Jenže – ne vždy je tomu tak. Akné dovede pěkně potrápit fyzicky i psychicky. Jak si s ním tedy poradit? Je jasné, že nepomůže jen kosmetika. Akné je především vnitřní záležitost. Nejlépe, když napřeme síly zevnitř i vně.

Stravování - pokud se chceme zbavit akné trvale, je úprava jídelníčku nezbytná. Nejdůležitější je vynechat sladkosti, tučná a smažená jídla. Naopak do stravy zařadit dostatek zeleniny a celozrnných obilovin. Na začátku se vyplatí, vyřadit ze stravy lepek (pečivo) i kravské mléko a mléčné výrobky. Až se pleť zlepší, je čas vyzkoušet, jestli je možné mléčné výrobky a pečivo opět zařadit.

Byliny – zařadíme krev čistící byliny – kopřiva, violka (maceška), pampeliška, čekanka, ostropestřec, pýr a další. Sáhnout můžeme i po osvědčených směsech. Oblíbený a chuťově příjemný je například čaj Akné (Dr. Popov) nebo Pleťový čaj (Natura). Naši zákazníci mají velmi dobré zkušenosti i s ajurvédským čajem Nimba.

Potravinové doplňky – mezi známé a osvědčené přípravky patří chlorela či spirulina. Detoxikaci můžeme podpořit i přípravky jako Regalen (Energy) či Detoxin (Diochi). Také je třeba pamatovat, aby dobře fungovala střeva. Pokud přetrvává zácpa, není v podstatě možné, akné se zbavit. Pomohou přípravky jako Zelený jíl, Psyllium, Křemelina nebo Enterosgel.

Byliny pro vnější použití – stav pleti mohou zlepšit koupele či oplachy hojivými a protizánětlivými bylinami – měsíček, řepík, šalvěj, levandule, heřmánek…

Přírodní kosmetika – o pleť s akné je třeba pečovat pravidelně a jemně. Snahy o vysušení lihem vedou leda k dalším problémům – přílišnému vysušení a praskání pleti. Mezi oblíbené přípravky patří například pleťové vody dědka kořenáře Nového (hlavně levandulová a měsíčková). Firma Saloos zase nabízí protizánětlivé a hojivé obličejové oleje – Teatree-manuka, Lemon Teatree a Levandule. A firma Cannaderm má rovnou celou řadu pro péči o aknózní pleť – pleťovou vodu, krém i koncentrované sérum.

A jak na problémy s akné pohlíží čínská medicína?

Pochopitelně nás zajímá především příčina problémů. Pomoci nám může jedna lokalizace akné, jednak jeho vzhled. Vždy se jedná o určitý typ horkosti (zánětu).

Směsí, které umí chladit horkost, a pomáhají tedy u kožních zánětů a akné je celá řada – například Půvab jasmínové pleti (010), Patero uhašení sopky (011), Stín brokátového závoje (012), Vystydnutí horké plotny (013), Pilulka hořce (014), Svléknutí hadí kůže (019) a další. Podívejme se teď na nejčastější typy akné.

Horkost v plicích – projevuje se nejvíce v oblasti čela a kolem nosu. Jedná se většinou o drobné červené pupínky s bílou či černou čepičkou. Tento typ akné se často vyskytuje v pubertě. Pro zlepšení stavu nasadíme směs Ukotvení horkovzdušného balónu (030) v kombinaci se Stínem brokátového závoje (012).

Horkost v žaludku a střevech – silně červené a hnisavé projevy v oblasti čela, tváří a kolem úst. Akné se také může projevit na zádech a na hrudníku. Zároveň se objevuje pálení žáhy, zápach z úst, zhoršené trávení a podobně. Použijeme směs Vysušení rýžových teras (021).

Vlhké horko ve spodním zářiči – projevy akné jsou především na bradě, na krku a v horní části zad. Zároveň se mohou objevit záněty močového měchýře či gynekologické záněty a výtoky. Použijeme směs Pilulka hořce (014) či Svléknutí hadí kůže (019).

Blokáda krve se vznikem horka – tuhé bolestivé uzlíky pod kůží, které nejdou vymáčknout a dlouho se hojí. Sáhneme po směsi Vytažení zakleslých stavidel (040).

Akné zhoršující se před menstruací ukazuje na blokádu v dráze jater se vznikem horka. Použijeme směsi jako Zklidnění zčeřené hladiny (062) či Pilulka hořce (014).

Akné zhoršené po vysazení antikoncepce – v terénu oslabení krve dojde k blokádě a vzniku horka. Použijeme směs Půvab jasmínové pleti (010), případně v kombinaci se Zklidněním zčeřené hladiny (062).

Nedostatečnost krve se vznikem blokády a horka se může (častěji u žen) objevit i bez souvislosti s antikoncepcí. Projevy akné pak nebývají tak silné (jen mírné začervenání a málo hnisání), ale kůže se špatně hojí a směsi, které pouze chladí horkost, nepřinášejí trvalé zlepšení. Důležité je kromě chlazení horkosti také vyživovat krev. Pomůže například směs Zklidnění zčeřené hladiny (062).

Kterýkoliv typ akné může ještě navíc komplikovat Tan (zahlenění). Pokud je v těle Tan (poznáme to celkem bezpečně při pohledu na jazyk – bude na něm viditelný povlak), musíme jej nejprve vyčistit, jinak se jen obtížně pohneme z místa. Pomůže například směs Baldachýnová komnata (036) a pochopitelně vyřazení zahleňujících potravin (především sladkostí a mléčných výrobků).

Pokud jde o stravování, platí stejné zásady, které už byly uvedeny výše. Čínská medicína k doporučovaným potravinám přidává ještě jednu, která čistí pleť, odvádí z těla vlhké horko i Tan a zároveň posiluje slezinu a harmonizuje trávení. Touto potravinou je Slzovka. U mírnějších projevů akné mnohdy stačí upravit jídelníček, zařadit do stravy pravidelně slzovku a akné bude minulostí. Pro ty, kterým slzovka nezachutnala, je tu Nápoj čínských mudrců (firma TCM Herbs), případně MycoClean (Mycomedica).