Akutní průjem

article-thumbnail
V poslední době přibylo zákazníků, které potrápil průjem. Občas za to mohla střevní viróza, občas ne zcela čerstvá potravina, které neprospělo letní teplo, občas jen změna ve stravovacím režimu na dovolené, oslavě, grilování….

Ať už je příčina jakákoliv, je dobré udělat opatření, aby se rozbouřená střeva uklidnila a dál už nezlobila.

Krok číslo jedna by vždy měla být dieta. Nemá význam ládovat do sebe kdeco protiprůjmového  a přitom neulevit trávicímu traktu změnou stravování.  Hotový zázrak na rozbouřená střeva (ale i žaludek) je odvar ze slzovky nebo rozvařená rýže. Odvar ze slzovky připravíme tak, že slzovku důkladně 2-3x propereme v horké vodě, ocedíme, nasypeme do kastrolu, krátce ji na sucho opražíme, zalijeme vodou a vaříme minimálně hodinu, ale raději déle (2-3 hodiny). Var má být velmi mírný.  Vody dáme větší množství nebo v průběhu dolijeme. Pak slzovku ocedíme, „zrníčka“ necháme pro další použití a odvar po troše popíjíme během celého dne. Odvar je velmi uklidňující na rozbouřený žaludek (nevolnost, zvracení, pálení žáhy) i střeva (nadýmání, škroukání a přelévání ve střevech, průjem). Rýži pro tento účel zvolíme úplně obyčejnou, bílou, protože potřebujeme, aby se dobře rozvařila. Vezmeme jeden díl rýže a deset dílů vody a velmi pomalu vaříme tři hodiny. Výsledkem má být bílá polévka, takže pokud je var příliš silný a rýže houstne, přidáme vodu. Odvar ze slzovky či rozvařenou rýži můžeme bez obav po menších dávkách jíst (pít) dva, tři dny. Je rozumné, připravit větší množství najednou a uchovat v lednici. Každou porci je třeba před konzumací mírně ohřát (nejíst nic studeného ani horkého).  Suché rohlíky určitě neudělají stejnou službu. Na pečivo je vůbec dobré pro nejbližší dny zapomenout. Když už nejhorší příznaky pominuly, pokračujeme hustou rýží, podušenou mrkví, pořádně rozvařenou slzovkou… postupně i trochou vývaru (polévky) až k běžnému rozumnému jídelníčku.

Zároveň je dobré popíjet nějaký čaj na uklidnění trávicího traktu. Osvědčil se například čaj Průjem od pana Jukla. Na uklidnění žaludku i střev je super čaj Guduchi z ajurvédských bylin. Z jednotlivých bylin můžeme sáhnout po řepíku, heřmánku, měsíčku… Vhodný je i čistý zelený či černý čaj. Všechny tekutiny by opět měly být vlažné. Silným protiprůjmovým pomocníkem je plod borůvky – syrový, sušený, do čaje – jak je libo.

Z čínských bylin pomůže na akutní průjem či zvracení směs Šavle malého samuraje (kód 101).

A na závěr ještě jeden zastavovač průjmu podle „dědka kořenáře“ Nového:

Pokud je Vám opravdu zle a máte dost odvahy (vypít něco nechutného), zamíchejte do půl litru vlažné vody rovnou lžičku soli a po polévkové lžíci Zeměžlučové směsi (12K), Tymiánové směsi (TK) a Dubových kapek (RK).  Raději ucpěte nos a pokuste se vypít co nejvíc tekutiny najednou.  Většinou stačí jedna dávka. Tato kombinace spolehlivě zabije spolehlivě všechny patogeny a průjem už nemá šanci.