Astma (nejen) z pohledu tradiční čínské medicíny

article-thumbnail
S příchodem chladnějšího, větrného či vlhkého počasí, smogu a inverze opět přibývá lidí, které trápí nejrůznější dýchací problémy. Pokud kašel, zahlenění či zhoršené dýchání přetrvává, bývá často stanovena diagnóza – ASTMA.

S příchodem chladnějšího, větrného či vlhkého počasí, smogu a inverze opět přibývá lidí, které trápí nejrůznější dýchací problémy. Pokud kašel, zahlenění či zhoršené dýchání přetrvává, bývá často stanovena diagnóza – ASTMA.
Wikipedie říká o astmatu toto:
Astma - celým názvem astma bronchiale je běžné chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest charakterizované různými opakujícími se symptomy, dočasným omezením průtoku vzduchu průduškami (reverzibilní bronchiální obstrukce) a křečemi svalstva průdušek. Mezi běžné symptomy patří sípání, kašel, svírání na hrudi a dušnost.
Léčba je založena na podávání „úlevových léků“(pro akutní stavy), které mají schopnost roztáhnout průdušky a odstranit dušnost a „udržovacích léků“, jejichž úkolem je tlumit zánět průdušek a prodloužit klidové období. Patří mezi ně kortikoidy, léky proti alergii a léky, které roztahují průdušky. Často se počítá s tím, že udržovací léčba bude dlouhodobá, ne-li trvalá.
Tradiční čínská medicína se především snaží nalézt příčinu, tu odstranit a dýchací potíže nejen zmírnit, ale zcela eliminovat. To ovšem znamená, že se nesmíme zaměřit pouze na plíce, ale musíme zvážit stav i dalších orgánů – především sleziny (která při oslabení produkuje hlen) a ledvin (které plicím pomáhají v jejich nasávací schopnosti).
V krátkosti se pokusím vysvětlit nejčastější potíže, se kterými zákaznici přicházejí. Předesílám, že vycházím z vlastní praxe a že výčet určitě není kompletní.

Zahlenění
Chronické zahlenění bývá často podkladem pro vznik astmatu. Pokud jsou dýchací cesty (a především plicní sklípky) plné hlenu, mohou jen obtížně plnit svou funkci. Hlavním úkolem je tedy vyloučit hlen z plic (například pomocí směsí 031 Vůně borovicového háje či 032 Ozvěny himalájského hromu). To by ovšem nestačilo. Zároveň je třeba posílit slezinu, aby hlen dále nevyráběla. O to bychom se měli postarat především úpravou životosprávy. Vynechat ze stravy kravské mléko a mléčné výrobky z kravského mléka, velmi výrazně omezit sladkosti, pečivo a tučná jídla. Naopak zařadit do stravy slzovku (ta nejen posiluje slezinu, ale hlen pomáhá z těla vylučovat), jáhly, kroupy, pohanku, dušenou zeleninu…
Blokáda plic
Blokáda plic se projevuje například pocitem tlaku na hrudi, dušností, obtížným záchvatovitým kašlem. Někdy se objevuje pískání či sípání na hrudi. K blokádě plic může dojít z celé řady příčin. U blokády plic s přítomností hlenu se osvědčila směs 032 Ozvěny himalájského hlenu. Pokud hlen není přítomen a kašel začne najednou a je suchý, bolestivý, úporný (nadechneme se smogu), pak zvolíme směs 033 Svlažení vyprahlé stepi. Pokud je blokáda především psychického rázu (kromě tlaku na hrudi je se objevuje i bušení srdce, či pocit knedlíku v krku), lze podat například směs 081 Spadnutí kamene ze srdce. Pokud ke zhoršení stavu dochází v noci (což není nic divného, protože ve dne se hýbeme a tím částečně rozhýbáváme i blokádu), je velmi vhodné, udělat na noc zábal. Tj. celou oblast hrudníku a také oblast mezi lopatkami namažeme prsním balzámem, případně šaolinovým olejem a přiložíme něco teplého (termofor, nahřátý polštářek…). 
Nedostatečnost Yinu – sucho plic
Tento typ plicního onemocnění se projevuje dlouhodobým suchým kašlem. Typické je zhoršení na večer a po pobytu s klimatizovaných (vysušených) prostorách. Dalšími příznaky jsou dušnost, sucho v hrdle, chrapot a pobolívání v krku. Někdy tyto problémy vznikají po opakovaných zánětech dýchacích cest. Jindy je na vině celkové vyčerpání Yinu. (Yin přirozeně ubývá ve vyšším věku, k velkému vyčerpání Yinu dochází například po chemo či radioterapii). Yin dýchacích cest poškozuje i kouření a pobyt v prašných a zakouřených prostorách. Pomoci může směs Hvizd stříbrné píšťalky (kód 131). Z našich bylin se osvědčil například květ slézu, připravovaný jako macerát za studena.
Oslabení ledvin
Ledviny pomáhají plicím v jejich nasávací schopnosti. To znamená, že tento typ astmatu se projevuje oslabeným nádechem. Ke zhoršení stavu dochází při únavě a vyčerpání. Zároveň se často objevuje pobolívání v bedrech či slabost v kolenou. Typickým příkladem může být člověk, který dříve rád chodil na horské túry. Pak u něj ale dojde k vyčerpání organismu (chronická nemoc, přepracovanost…) a on se rozhodne, že únavu překoná a vyrazí na Lysou horu. V půlce kopce zjistí, že už to „nemůže udýchat“ a při chůzi z kopce ho ještě k tomu bolí kolena. A to nemluvím o kapičce u nosu, která v tomto případě není příznakem nachlazení, ale právě příznakem oslabených ledvin. Nejlepší medicínou je odpočinout si, doplnit síly, najíst se, vyspat se a než dojte k regeneraci organismu, zvolit pouze krátké, nenáročné procházky. Z čínských bylin pomůže například směs 171 Tajemství zlaté skříňky. Nesmírně cenný je také Cordyceps (Housenice čínská), který posiluje jak ledviny, tak plíce.
Astma u dětí 
Pro děti platí v podstatě vše, co bylo uvedeno výše. Tento odstavec jsem zařadila především proto, abych upozornila na fakt, že astma u dětí závisí ve značné míře na psychické pohodě matky dítěte. Pokud je maminka vystresovaný „uzlíček nervů“, dítě často „jde do toho“ a začne se dusit. Nemusí jít hned o astma, takový záchvat laryngitidy také stojí za to. Takže, milé maminky – kašlete na to, jestli máte doma dokonale uklizeno, jestli jste všechny úkoly (které si většinou samy stanovíte) splnily na 100 procent… Mějte rády sebe i svá dítka i se všemi nedokonalostmi, hrajte si spolu, smějte se spolu a žádná nemoc na vás nemůže. L.P.