Babí léto a slezina

article-thumbnail
Z pohledu tradiční čínské medicíny patří babí léto slezině. Tuto slezinu si ovšem nemůžeme představit tak, jak ji vidí západní medicína. Jde spíše o spojení sleziny, slinivky a spodní části žaludku. Slezina je vlastně takový zemědělec - kope si na svém políčku, pěstuje rýži a zeleninu a chce hlavně klid pro svou práci. Když tento klid má, vyrábí energii a krev.

 

Slezina upřednostňuje jednoduchou stravu chuti fádní. To znamená, že nemá ráda ani jídla horká ani studená, ani ostrá ani příliš slaná. Chuť, která slezině prospívá, je sladká. Ale pozor, sladkost, kterou má slezina ráda, je sladkost rozvařené rýže (nepřislazené). Přílišná sladkost slezinu poškozuje. Stejně tak slezinu poškozují jídla tučná a těžká a mléčné výrobky. Dále slezinu poškozuje nepravidelná strava a jídlo v noci. A také nesmíme zapomenout na větší množství syrové zeleniny a ovoce.
Teď to vypadá, že slezina je velmi vybíravá, ale není tomu tak. Pokud ji budeme krmit kašemi (jáhly, pohanka, rýže), polévkou a dušenou či vařenou zeleninou (zvláště ráda má dýni hokaido), bude nad míru spokojená. Když přidáme do stravy slzovku, bude nadšená. 
Pokud spokojená nebude, bude nás zlobit trávení - těžko po jídle, nadýmání, kašovitá stolice či střídání zácpy a průjmu. A navíc začne slezina vyrábět Tan - hlen. A tento hlen nás pak bude obtěžovat na podzim a v zimě, kdy se spojí s nachlazením či virózou a už tu máme rýmu a kašel.
Proto na podzim vaří v Číně dětičkám kaši ze slzovky a mrkve. Tuto třítýdenní kůru můžu vřele doporučit i našim maminkám, které chtějí předejít zahlenění.

Emocí sleziny je přemítání. Určitě to znáte - jdete spát, ale ještě se Vám honí hlavou, jestli jste na něco nezapomněli.... Toto přemítání se objeví, když je slezina "zraněná". A co slezinu zraní? Nevhodná strava, přílišné sezení, nadměrné přemýšlení, přemítání... Vidíte, jak jsme se hezky zacyklili. Takže se naučme nepřemítat (Udělám to nejlepší, co umím a hotovo.)
Jak už jsem psala, slezina vyrábí Qi (energii) a krev. Když má ale problémy, moc jí to nejde a pak nastupuje chudokrevnost a únava. Kromě toho má slezina ještě další důležité funkce. Drží orgány na svém místě (Pokud je slezina oslabená, může se to projevit například poklesem dělohy) a krev v cévách (Jedním z projevů nedostatečnosti sleziny je krvácení - z nosu, prodloužené či nadměrné menstruační krvácení...).

Tak vidíte, jak je slezina důležitý a komplikovaný orgán. Tak o ni hezky pečujte, dobře ji krmte, naučte se relaxovat a kdyby bylo třeba, tak z čínských bylin ji podporují například směsi: Tanečnice z hruškové zahrady (kód 022), Volnost svobodného poutníka (061), Zklidnění zčeřené hladiny (062), Úklid obilné sýpky (073), Posílení říše středu (079), Náramek osmi perel (191) a Harmonie broskvového háje (192).
Přeji krásné babí léto.
L.P.