Bušení srdce (palpitace)

article-thumbnail
​​​​​​​Každý z nás už to určitě zažil: ze všech sil běžím, abych chytil(a) autobus, a když do něj nastupuji, mám pocit, že mi srdce vyskočí z hrudi nebo jdu na důležitou zkoušku (pracovní pohovor…) a hrudník mám úplně stažený a srdíčko cítím až v krku. V těchto případech se jedná o stav, který je nepříjemný, ale sám rychle odezní a málokoho s ním půjde k lékaři. Pokud se ovšem stavy bušení srdce opakují, rozhodně je to přinejmenším pobídka k zamyšlení, co nám srdce říká.

Nejdříve si dovolím citovat ze skript pro studenty prvního ročníku lékařské fakulty:

Bušení srdce (odborně palpitace) je subjektivně nepříjemný pocit vyvolaný údery srdce. Většina palpitací je naprosto neškodná, některé stahy srdce mohou být ovšem i život ohrožující. Příčin pocitu bušení srdce je celá řada – psychika, fyzická námaha, bolest, šokové stavy, hypoglykémie, chudokrevnost, zvýšená činnost štítné žlázy, některé léky (například pro léčbu astmatu nebo antidepresiva), kofein, drogy. Diagnostika je prováděna na základě vyšetření EKG, které lze doplnit základním odběrem krve a vyšetřením hormonů štítné žlázy. Pro dlouhodobější monitoraci, volíme EKG Holter. To znamená, že si pacient u sebe nosí malý přístrojek, který po dobu 24 hodin zaznamenává jeho EKG.  

Léčba: Je-li srdeční akce příliš pomalá, je nutné vysadit léky zpomalující srdeční rytmus a v případě neúčinnosti tohoto opatření je někdy potřebné implantovat nemocnému kardiostimulátor. Při rychlé srdeční akci se podávají léky, jako jsou beta-blokátory a jiná antiarytmika. Nejsou-li léky dostatečně účinné, lze za určitých podmínek provést převedení na normální rytmus pomocí elektrické kardioverze (pacient se uspí a jednorázovým elektrickým výbojem z dvou plošných elektrod přiložených na hrudník se arytmie přeruší, což umožní obnovení normálního srdečního rytmu). Jako invazivnější a složitější procedura existuje tzv. diagnostická elektrofyziologie následovaná katetrizační ablací, která se provádí na specializovaných kardiologických pracovištích. Zjednodušeně řečeno znamená lokalizaci a spálení míst v srdci, kde vznikají a kudy se šíří chybné vzruchy.

Jak mohou pomoci byliny?

Byliny jistě nenahradí kardiostimulátor nebo operaci srdce, mnohdy mohou ale výrazně pomoci v tom, že ovlivní příčinu nepříjemného bušení srdce. Pokud je například palpitace způsobena psychickou zátěží (což je nejčastější příčina), pomohou byliny jako kozlík, meduňka, dobromysl, srdečník či šišák bajkalský. Když se přidá i kolísavý tlak nebo slábnoucí srdíčko, sáhneme po hlohu (nejlépe v tinktuře). Také chudokrevnost, která je jednou z příčin bušení srdce, je dobře ovlivnitelná přírodními prostředky. Pomůže například Betavital (koncentrát z červené řepy) či ajurvédský čaj Ranjaka. Správný rytmus srdce příznivě ovlivňuje arnika (nejlépe tinktura v homeopatickém ředění od pana Jukla).

A co tradiční čínská medicína?

Směsí, které pomohou při palpitacích, je celá řada. Jen je třeba vybrat tu správnou – podle příčiny. Především je dobré se zamyslet, jestli jde o stav vyčerpání (nedostatečnosti) nebo stav nadbytku. Palpitace způsobené nedostatkem bývají mírnější a častěji se vyskytují po zvýšené námaze, při únavě. Palpitace z nadbytku bývají silnější a většinou se objeví v „akutním stavu“ (při rozrušení, při silné námaze) a bývají provázeny strachem o život (asi dostanu infarkt).

Nedostatečnost krve bývá častější u žen. Kromě bušení srdce se objevují příznaky jako únava, bledost, nespavost, zapomětlivost, mírné úzkosti, suchá kůže. Použijeme přípravky jako 191 Náramek osmi perel, 192 Harmonie z broskvového háje, 195 Deset opěrných sloupů, Reishi (Lingzhi).

Nedostatečnost čchi (energie) se dále projevuje únavou, tichou nebo zpomalenou mluvou, zadýcháváním, pocení… Opět pomůže Reishi (Lingzhi) a dále Ženšen, 151 Pilulka čtyř ušlechtilých,  152 Tygří pramen, 154 Tok horního pramene, 195 Deset opěrných sloupů.

Nedostatečnost jinu se na rozdíl od nedostatku krve nebo energie nemusí (alespoň na začátku) projevovat únavou. Pokud máme (ženy častěji) vyčerpaný jin, vzniká relativní nadbytek jangu (teplé, aktivní energie) a my můžeme mít pocit, že jsme nabiti energii (máme potřebu stále něco dělat, neumíme se zastavit). Zároveň se ale objevují příznaky jako návaly horka, horkost dlaní, nespavost, noční pocení,  podrážděnost a vnitřní neklid, sucho v krku, osteoporóza, padání a šedivění vlasů… Pomohou směsi pro výživu jinu jako 121 Elixír nebeského císaře, 122 Úlitba mocnému vládci, 127 Radost přicházejícího spánku, 154 Tok horního pramene, 181 Pilulka šesti chutí, 185 Svěžest podvečerní pagody.

Nedostatečnost jangu se popisuje spíš jen knižně, protože srdce je nejjangovější orgán. Mohlo by se ale stát, že člověk, který má konstitučně nedostatečnost jangu (je silně zimomřivý) se vyčerpá natolik, že si „zachladí“ i srdce. V tom případě použijeme směsi na posílení jangu ledvin (zahřejeme ho od odspodu) - 171 Tajemství zlaté skříňky, 172 Slast uprostřed noci, Cordyceps. Použít lze i směs 195 Deset opěrných sloupů, která vyživí čchi, krev a jang.

Blokáda v horním zářiči je už obrazem nadbytku. Neznamená to nutně, že musíme mít nadbytek energie. Spíše jde o to, že palpitace nevznikly pouze na základě vyčerpání, ale že je (až vyčerpaní jsme nebo ne) přítomna stísněnost (blokáda) na hrudi. Kromě bušení srdce (které bývá silné a často i s obavami o život) se může objevit tlak či píchání na hrudi, pocit, že se nemůžeme nadechnout, stísněnost, podrážděnost, nespavost, knedlík v krku, vzdychání. Na tyto stavy se nejlépe hodí směs 081 Spadnutí kamene ze srdce či 042 Ušlechtilost lotosového květu.

Horký Tan obtěžující srdce je stav, kdy vnitřní zahlenění (Tan) stoupá nahoru a „ucpává otvory v srdci“ (ateroskleróza, angína pectoris). Kromě palpitací se objevuje pocit zahlenění (chronický rýma, stékající hleny), nevolnost, tlak v epigastriu nebo na hrudi, pocit obluzení, deprese, nespavost. Pomůže směs 036 Baldachýnová komnata.

Častý je také stav, kdy stísněnost vznikne ve středním zářiči (na játrech) a horkost pak stoupá nahoru a obtěžuje srdce. Spolu s bušením srdce se objevují příznaky jako tlak či píchání v podžebří, nervozita, podrážděnost, zelený zákal, migréna… a pomohou směsi jako 014 Pilulka hořce, 062 Zklidnění zčeřené hladiny, 066 Vidina pokojného odpočinku.

A pak máme ještě spoustu možností, kdy se patologie kombinují. Například nedostatečnost čchi a krve (vyčerpaný, unavený člověk) se spojí s blokádou v horním zářiči (tato situace mi leží na srdci). V těchto kombinovaných případech bychom neměli zapomínat na řešení obou částí problému, protože jinak dojde ke zlepšení jen těžko nebo pouze přechodně. Jestli z toho teď máte zamotanou hlavu a máte pocit, že je ve vás nedostatek i nadbytek, možná je pro vás vhodná směs 068 Rozpletení zamotaného klubíčka, která vyživuje jin a krev, rozhýbává stagnaci a ochlazuje horko z nedostatku.

Nezapomínejme, že srdce je z pohledu tradiční čínské medicíny vládcem celé říše (těla). Všechny orgány se snaží císaře chránit, protože když padne císař, padne celá říše. Když nám tedy císař (srdce) hlásí, že má problém (palpitace), je dobré zamyslet se nad příčinou místo toho, abychom pouze potlačili příznaky (léky či zákroky na srdci). Nechci tím říct, že postupy západní medicíny jsou k ničemu. Naopak – mnohdy mohou zachránit život. Když ale srdce znovu „nahodíme“ elektrickým výbojem nebo provedeme ablaci a přitom v přístupu k životu nic nezměníme, potíže se budou opakovat.

Srdce je sídlem radosti, a když nám veškerá radost schází, když ze života zbývá jen pocit povinnosti a „co by tomu lidi řekli“, srdce chřadne. Naučme se ptát se svého srdce, co nám dělá radost. Vzpomeňme si, na co jsme se jako děti těšili, co jsme chtěli dělat a něco z toho udělejme. Probuďme znovu dětskou radost. Naše vnitřní radost není závislá na vnějších podmínkách. Každý má právo se radovat. I ve válce lidé zažívali radost a nebyli proto špatní nebo nezodpovědní.

Srdce si přeje být otevřené (chce dávat lásku). Zraňuje ho stísněnost a posuzování. Mocným nástrojem pro uzdravení srdce je ochota odpustit (i sobě) a zbavit se starých křivd.

I když to tak venku nevypadá, plné léto brzy skončí a začne období babího léta. Srdce samozřejmě dál zůstane vládcem naší říše (těla), ale v koloběhu ročních období předá žezlo a korunu slezině. Využijme ještě posledních dní plného léta k popovídání si se srdcem, k probuzení dětské radosti, k odhození starých zranění a projevení bezpodmínečné lásky. Slezina pak bude mít mnohem méně práce s přemítáním.