Chřipková epidemie a koronavirus

article-thumbnail
Tak tu zase máme (ostatně jako každý rok) chřipkovou epidemii. Letos ještě okořeněnou o „čínskou infekci“ – koronavirus.

 

Podle médií to občas vypadá, že koronavirus nás všechny akutně ohrožuje a pokud si hned nepořídíme roušku, jsme ztraceni. Skutečnost je ale zcela jiná. V ČR nebyl zatím (alespoň podle současných informací) potvrzen ani jeden potvrzený případ nákazy koronavirem.  Nicméně, pár informací o této nákaze neuškodí. Cituji ze stránek Krajské hygienické stanice Praha:

Co zatím o koronaviru víme?

Koronavirus neboli vir s názvem 2019-nCoV je souhrnné označení pro čtyři rody virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Může způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS; Severe Acute Respiratory Syndrome) či infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome).
Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Každé onemocnění má samozřejmě svoji inkubační dobu. Odhaduje se, že by mohla být okolo sedmi dní, udává se ale až 14 dní. 
Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou. Potenciál rozšíření do Evropy se považuje za pravděpodobný, úroveň je střední. Vysokou úroveň mají země jako Thajsko, které mají intenzivní styk s Wu-chanem, kde je ohnisko nákazy.

 

Jak se chránit?
Důležité je postupovat tak, jak při klasickém respiračním onemocnění, jako v aktuálním chřipkovém období:

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní
  • dodržovat základní hygienická pravidla
  • používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! (kapénky se pak mohou přenést dál)
  • samozřejmě i zdravotníci sami by se měli chránit, jelikož jsou to právě oni, kteří přicházejí s pacienty nejvíce do styku.

Ochrání mě proti koronaviru textilní rouška?

Nikoli, textilní roušky totiž chrání jen proti bakteriím, ne virům (ty skrze roušku projdou), a navíc primárně chrání směrem ven, ne dovnitř. Roušky jsou dobré k tomu, aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou například při chřipce, která je v současné době na vzestupu. Zdravého člověka tedy roušky od nákazy koronavirem neochrání.

Výborně, takže shánění roušek si můžeme ušetřit a ochrana proti koronaviru je úplně stejná jako proti běžné viróze.

 

A teď BYLINY

V prevenci můžeme použít cokoliv oblíbeného na posílení imunity – echinacea (čaj, kapky, kapsle), rakytník ) (šťáva, sirup, olej), výluh z grepových jater (kapky, kapsle), Epam 11, Epam 900, Imunostim (čaj, kapky), hlíva (kapsle, pro děti sirup), betaglukan… Z čínských bylin 153 Ebenový větrolam, Mycocomplex, Reishi, Cordyceps…

 

Když už kolem Vás všichni prskají nebo se sami necítíte úplně dobře, sáhneme po silnějším kalibru. Jednak lze využít všechny výše jmenované přípravky v pořádné dávce nebo kombinaci a pak tu máme TK (tymiánovou směs), Vironal (Energy), Baktevir (Diochi), Dračí krev (Sandre de drago)…

 

Čínské byliny

Při nastupující viróze (bolest hlavy, škrábání v krku, bolesti svalů, horečka) je vhodná směs 002 Chlad ranní mlhy. Velmi podobná je i směs 003 Křehkost svinutého lístku. Je ale jemnější a tedy vhodná pro děti a pomáhá i při zánětu spojivek a při pokašlávání. Pokud není přítomna horečka, ale je vám spíše zima a cítíte silnou bolest hlavy a zatuhlost svalů a šíje, bude nejvhodnější směs 004 Průsmyk větrné hory. Když se stane, že škodlivina (viróza, infekce) je velmi silná a proboří ihned ochrannou vrstvu (vysoká horečka – nad 39,5 stupňů, velká schvácenost, silná bolest v krku…), je vhodná směs 013 Ochlazení žhavé lávy.

V tinkturách patří do této skupiny směsi 033 Dračí dech (akutní bakteriální záněty, akutní virové infekce), 045 Hořící keř (nastydnutí či chřipka s rostoucí horečkou a bolestí těla), 046 Devět bylin (počátek nastydnutí či chřipky s oteklým a těžkým tělem).

Desinfekce vzduchu

 Víme, že chřipka (ale i další virózy) jsou kapénkové infekce, které nejčastěji pronikají do organismu přes dýchací cesty. Riziko nákazy můžeme tedy snížit přípravky, které likvidují viry v ovzduší. Můžeme použít například éterické oleje – eukalypt, máta, rozmarýna, šalvěj, tea-tree…

 Ještě výhodnější se mi zdají přípravky, které rozprášíme do místnosti. Doma je ideální vyvětrat, pak zavřít okna a rozprášit do místnosti sprej s oleji s desinfekčními účinky. V Bylinkách můžeme nabídnout Spiron (Energy), Respiran (Dr. Popov), Eukalypt, Litsea Cubeba (Saloos). Také můžeme éterický olej či sprej stříknout na kapesník a v místě, kde je více lidí pohromadě (v tramvaji, v obchodě…) můžeme občas kapesník přiložit před ústa a nos.

A další sympatickou možností je použít doma vykuřovadla s desinfekčními účinky. Ostatně vykuřování je nejstarší doloženou desinfekční metodou ovzduší na světě. Použít můžeme například kadidlo, kafr, myrhu, dračí krev, eukalypt, šalvěj i vykuřovací směsi.