Chvála kopřivě, chvála pampelišce

article-thumbnail
O víkendu bylo venku krásně. Vyrazila jsem na zahrádku a nestačila jsem se divit, kolik nám v trávníku vykvetlo pampelišek a jak se kolem plotu daří kopřivám. Tyto dvě byliny jsou totiž nesmírně houževnaté a životaschopné a možná právě proto mají tak úžasné účinky.

O víkendu bylo venku krásně. Vyrazila jsem na zahrádku a nestačila jsem se divit, kolik nám v trávníku vykvetlo pampelišek a jak se kolem plotu daří kopřivám. Tyto dvě byliny jsou totiž nesmírně houževnaté a životaschopné a možná právě proto mají tak úžasné účinky.

Kopřiva patří mezi základní krev čistící byliny. Posiluje játra i ledviny, působí močopudně, jako antirevmatikum, pomáhá vylučovat kyselinu močovou, posiluje slinivku a pomáhá mírně snižovat hladinu cukru. Pomáhá zastavit krvácení a zároveň zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů. Má antiseptické (protizánětlivé) a hojivé účinky. Zanedbatelný není ani obsah vitamínu C. Bývá používána při léčbě chudokrevnosti a při trávicích problémech. Kopřivu můžeme sbírat od jara do podzimu, nejsilnější účinky má ovšem právě na jaře (do konce května). Sbírá se list, nať nebo kořen (oddenek). Není vhodné ji sbírat na přehnojených místech zamořených dusitany. Z listu nebo nati se nejčastěji připravuje nálev, z kořene odvar (ten bývá často používán jako tonikum pro podporu růstu vlasů). Mladé listy kopřivy můžeme použít do nádivek, polévek či pro přípravu „špenátu“. Při chudokrevnosti je vhodnější než čaj kopřivový koncentrát – nasbíráme čerstvé kopřivové lístky, pořádně propereme, s trochou vody rozmixujeme a přecedíme přes umělohmotný (ne kovový) cedník nebo plátýnko. Výsledné zelené tekutiny užíváme několik polévkových lžic denně, případně ji můžeme zamrazit na pozdější dobu.

Pampeliška je neuvěřitelný bojovník. Proroste klidně i asfalt. Droga podporuje trávení a celkovou látkovou výměnu. Je močopudná a pomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Podporuje funkci žlučníku, jater, slinivky i sleziny. Snižuje hladinu krevního cukru a pomáhá (zevně i vnitřně) při kožních chorobách. Působí jako antirevmatikum, snižuje otoky a podporuje tok lymfy. V poslední době se mluví i o protirakovinných účincích pampelišky. V mladých listech je obsaženo poměrně hodně vitamínu C, kořen obsahuje minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), inulín a další látky. Nejvhodnější doba pro sběr kořene pampelišky je časné jaro (před rozkvětem) nebo podzim. Mladé listy se nejčastěji sbírají na jaře. Z listů je možno připravit nálev nebo mohou být součástí jarních salátů. Z kořene připravujeme odvar. Ing. Janča doporučoval po celou dobu, kdy pampeliška kvete, sežvýkat denně několik stonků (květ zahodit) jako prevenci proti cukrovce. Z květu pampelišky bývá připravován „pampeliškový med“.
Kopřiva i pampeliška bývají součástí čajů na detoxikaci a odkyselení organismu. L.P.