Co nám říká tlusté střevo

article-thumbnail
Tlusté střevo je poslední částí trávicí trubice. Je dlouhé asi 1,5metru a skládá se ze slepého střeva, vzestupného, příčného a sestupného tračníku, esovité kličky a konečníku. Jeho sliznice je pokryta nízkými řasami a dochází v něm ke vstřebávání minerálů a vody. Podíváme se teď na nemoci tlustého střeva a na to, jak je léčit a jak jim předcházet.

Tlusté střevo je poslední částí trávicí trubice. Je dlouhé asi 1,5metru a skládá se ze slepého střeva, vzestupného, příčného a sestupného tračníku, esovité kličky a konečníku. Jeho sliznice je pokryta nízkými řasami a dochází v něm ke vstřebávání minerálů a vody.
Podíváme se teď na nemoci tlustého střeva a na to, jak je léčit a jak jim předcházet.

Zácpa
Pokud dochází k vyprázdnění méně než jednou denně, mluvíme o zácpě. Občasnou zácpou (například při cestování) trpěl snad každý, pokud ale zácpa přetrvává, je třeba ji řešit. Pokud totiž nedochází k pravidelnému vyprazdňování, hromadí se ve střevě toxiny, které se opět vstřebávají a v podstatě otravují celé tělo a zároveň se zvyšuje riziko poškození tlustého střeva – mimo jiné narůstá i riziko rakoviny tlustého střeva. U potíží se zácpou je vždy důležité zamyslet se nad její příčinou. 
Pokud se například zácpa objeví u staršího člověka, který nikdy problémy s vyprazdňováním neměl, je dobré zjistit, zda nezačal užívat některý lék, který zácpu vyvolává. Důležité pak je lék vysadit, případně nahradit jiným, který nemá tyto vedlejší účinky. Pokud dojde jednorázově k zácpě například po dietní chybě či po dlouhém sezení (cestování), můžeme sáhnout k některému prostředku typu Gutalax – tj. radikální vyprázdnění. Musíme ovšem počítat s křečemi v břichu a také s nutností vyprázdnit se okamžitě (jak střevo zavelí), protože dojde k prudkému smršťování střeva. Z bylin má tyto účinky například list senny a podobné účinky má také Epsomská sůl. Dlouhodobější použití těchto prostředků je však naprosto nevhodné a vede naopak ke vzniku chronické zácpy, protože střeva si zvyknou a přestanou se sama hýbat.
U chronické zácpy je vždy třeba zamyslet se nad stravováním. Opakovaně jsem se setkala s případy dětí, které trpěly chronickou zácpou, prošly všemožnými nepříjemnými vyšetřeními a nakonec vše vyřešila úprava jídelníčku. Kde tedy bývá chyba – nejznámějším problémem je nedostatek vlákniny. Pokud se krmíme masem, uzeninami, sladkostmi a bílým pečivem, střeva prostě fungovat nebudou. Pomůže zařazení vyššího podílu zeleniny a celozrnných potravin (pohanka, jáhly, celozrnná rýže, kroupy…).
Z potravinových doplňků, které doplní vlákninu, jsou tu například Psyllium, Inulin, Spirulina, Chlorella a podobně. Dalším problémem může být příliš suchá strava. Zvláště u starších lidí, kteří mají větší sklon k vysychání sliznic a přitom se v jejich jídelníčku příliš často vyskytuje pečivo (vysušuje), je na problémy se zácpou zaděláno. Pomůže zařazení polévek, kaší (vařit ve vodě, ne v mléce), dušené zeleniny a můžeme zařadit i olejnatá semena (například lněné semeno) nebo za studena lisované oleje (Lžíce lněného nebo konopného oleje těsně před spaním nebo hned po probuzení udělá suchému střevu dobře.) Mnohým ženám, trpících chronickou zácpou, pomohly k odstranění problému teplé snídaně. Ne, že by si teplou snídani nemohl dát i muž, ale ženy přece jen bývají zimomřivější a proto jsou pro ně kaše nebo polévky na snídani velmi vhodné. Dále pomohou: fíky, sušené švestky, krušinová kůra, čaj pana Jukla Zácpa, ajurvédský čaj Shunti a Triphala, kapsle GasTrip a další. 
Z čínských bylin směs Naplnění vyschlého řečiště (kód 091) a Spuštění džunky na řeku (092).
Klystýr – mnoho lidí má z klystýru strach – a zbytečně. Klystýr je šetrný prostředek, který pomůže u zácpy, ale hojivý mikroklystýr (malé množství nálevu z květu měsíčku či nati řepíku) pomáhá i u chronického zánětu tlustého střeva.
Zapomenout nesmíme ani na souvislost zácpy s psychikou. Všeobecně jde o strach zbavit se starého a nepotřebného (starých přesvědčení, přežitých a nepotřebných vzorců chování, ale i strach ze ztráty majetku, zázemí…). Někdy pomůže popovídat si s psychologem, úspěšná bývá kineziologie. Vyzkoušet můžete i jednoduchou mantru: „Všechno staré a nepotřebné snadno a lehce odchází“.

Průjem
Akutní průjem vzniká nejčastěji po dietní chybě, při střevní viróze nebo jako následek léčby (například antibiotiky). Prvním krokem by vždy měla být úprava stravy, abychom střevo (které už má samo dost potíží) ještě nedráždili nevhodným jídlem. Pro začátek je nejvhodnější hodně rozvařená rýže nebo slzovka (případně odvar z rýže či slzovky), později přidáme podušenou mrkev a opatrně další lehké potraviny. Bylin, které uleví u průjmu, je celá řada – borůvka, tymián, šalvěj, řepík, měsíček… Ze směsí například čaj Průjem (Jukl) nebo Guduchi (ajurvéda). Někdy je také vhodné nasadit probiotika. Zvláště, když průjem vzniknul jako důsledek podání antibiotik, která narušila přirozenou mikroflóru ve střevě. Z čínských bylin zabírá na akutní průjem směs Šavle malého samuraje (101) nebo Čtvero spěšných pomocníků (018).
U chronického nebo opakujícího se průjmu je především třeba řešit příčinu. Často může chronický průjem (ale i zácpa) ukazovat na celiakii. Dokonce i tam, kde celiakie (nesnášenlivost lepku) není prokázána, se často stane, že vyřazení lepku ze stravy vede ke zlepšení stavu. Také alergie na jiné potraviny (kravské mléko, tropické ovoce…) může vést k chronickému průjmu. Příčin však může být mnohem víc - Cronova choroba, Ucerózní kolitida, nádor (nezhoubný či zhoubný).

Hemeroidy
Jde o onemocnění posledního úseku tlustého střeva - konečníku. Kolem svěrače dochází ke zduření žilního pletence. 
Hemeroidy mohou být vnitřní i vnější. V některých případech dochází k vyhřeznutí části střeva. Ve stolici se může objevit jasně červená krev. Důvodem tohoto onemocnění je především špatná skladba stravy, zácpa, sedavé zaměstnání (zvláště ohroženi jsou řidiči z povolání), stres, těhotenství apod. Pokud jsou projevy občasné a mírnější, pomohou masti, gely či čípky (například Žindavová mast, nebo při silnějších projevech Balzám doutnající rokle) a sedací koupele (dubová kůra, měsíček, RK-dubovky…). Důležitá je i hygiena. Konečník bychom měli po každé stolici opláchnout chladnou vodou (nikdy ne horkou). Také je třeba hlídat (úpravou stravy), aby stolice nebyla průjmovitá ani příliš tuhá (pomůže například psyllium). Do stravy je vhodné zařadit potraviny a byliny s obsahem rutinu, který zpevňuje cévy (pohanka, routa, jerlín a další). Pokud se delší dobu objevuje svědění a pálení v oblasti konečníku a zevní prostředky přinášejí jen dočasnou úlevu, je třeba pomýšlet (z pohledu tradiční čínské medicíny) na vlhké horko ve spodním zářiči a nasadit některou směs, která pročišťující vlhké horko (například 014 ).
Syndrom dráždivého tračníku
Jde o funkční onemocnění, kdy člověk reaguje na sebemenší podnět křečemi v břiše a nutkáním na stolici. Často se objevuje i plynatost. Toto onemocnění souvisí především s psychikou, ale k problémům dochází i při dietní chybě. Důležité je upravit stravu tak, aby nedocházelo k dráždění trávicího traktu – jde v podstatě o lehkou, jaterně šetřící stravu (Vynechat jídla těžká, tučná, ostrá a vyhýbat se potravinám, která jsou individuálně těžce snášeny – například cibule, česnek a podobně). Zároveň lze zařadit byliny na posílení psychiky – šišák bajkalský, třezalka, meduňka, dobromysl, čaj Flegmatik a podobně a také byliny na podporu trávení – zeměžluč, pelyněk, puškvorec, pampeliška, měsíček, řepík, jaterní či žlučníkový čaj.
Z pohledu čínské medicíny je dráždivý tračník nejčastěji způsoben úderem jater ke slezině. Játra za to samozřejmě nemůžou – nejdříve je zatížíme stresem či nevhodnou stravou, takže dojde ke stagnaci a posléze i horkosti jater – a pak už to játra nevydrží a „bouchnou“ do sleziny, která by měla zpracovat stravu a vyrobit z ní energii a krev. Jenže po nárazu jater slezina stravu neudrží a prostě ji pošle dolů – do střeva a nedostatečně strávená strava nás pak za křečí a velmi urgentně opustí. Ze směsí, které uleví, jsou to například tyto kódy 062, 063, 064, 065, 014 a další.

Zánět slepého střeva
Jde o zanícení červovitého výběžku slepého střeva, který se nachází v horní části tlustého střeva. Řeší se většinou chirurgickým odstraněním. U akutního zánětu není o čem uvažovat – je třeba vyhledat lékaře. Pokud jde ovšem o stav, kdy „slepák“ zlobí a zase nezlobí, je čas na lehkou stavu, protizánětlivé byliny (vilcacora, tymián, měsíček, lichořeřišnice, dračí krev…) a byliny na podporu trávení. A také je čas zamyslet se nad tím, na co v životě příliš tlačíme – a zmírnit přítlak.

Cronova nemoc, Ucerózní kolitida
V obou případech jde o zánětlivé onemocnění střeva. Ucerózní kolitida začíná v konečníku a postihuje tlusté střevo, poškozuje sliznici a působí na ní vředy. Cronova choroba může zasáhnout kterýkoliv úsek trávicí trubice, nejčastěji však tenké a tlusté střevo. Zánět proniká celou stěnou trávicí trubice. Projevy jsou velmi podobné – bolesti břicha, průjem, nechutenství, teplota, únava. V obou případech se střídají akutní období s obdobími klidu. Klasická medicína nasazuje většinou kortikoidy, někdy je třeba přistoupit i k chirurgickému řešení – odstranění části poškozeného střeva (u Cronovy choroby). Pokud se ovšem rozhodneme vzít situaci do vlastních rukou – říct ANO svému tělu, může dojít k úplnému vyléčení. Chce to ovšem nebrat situaci na lehkou váhu. Krok číslo jedna je strava. V akutním stavu se nejvíce osvědčil odvar z rýže či slzovky. Nemá cenu řešit, že tělo potřebuje vitamíny nebo minerály. Na ty bude čas později. Teď potřebujeme uklidnit střevo. Teprve, když průjem a bolesti střeva ustávají, opatrně přidáváme další potraviny – rozvařenou rýži a slzovku, podušenou mrkev, trochu vývaru… Krok číslo dvě jsou protizánětlivé prostředky – v akutním stavu se výborně osvědčil Befungin. Dále můžeme použít Dračí krev, Vilcacoru, Intocel, z čínských bylin Trůn císařské milosti (017). Všechny tyto (a další) přípravky je v menší dávce možno podávat velmi dlouhodobě. Krok číslo tři je zamyslet se nad tím, proč problémy vznikly (přepracovanost, přesportovanost, přecházení onemocnění, nevhodná životospráva, stres…) a napravit to. Když nejhorší pomine, je třeba pokračovat v rozumné životosprávě a děkovat tělu, že nám umožnilo zamyslet se nad tím, kde jsme dělali chybu. Všechna autoimunitní onemocnění (k nimž tyto střevní záněty patří) jsou vážným varováním. Tělo se v podstatě obrátilo samo proti sobě, protože už nevidělo jinou možnost, jak nás varovat.

Divertikly, polypy, nádory
Divertikly (výchlipky) jsou výhřezy sliznice střeva, které mohou působit zadržování stolice a vést ke střevnímu zánětu. Polypy jsou nezhoubné nádory, které se ovšem mohou změnit ve zhoubný karcinom střeva, proto také bývají často chirurgicky odstraňovány. Jejich odstraněním ovšem nevyřešíme příčinu vzniku. Z pohledu čínské medicíny je příčinou divertiklů polypů i nádoru vždy blokáda (ve střevě narostlo něco, co tam nepatří) a tato blokáda bývá navíc k často komplikována buď horkem či vlhkým horkem (zánět) nebo přítomností Tan (zahlenění). Čínské patentní směsi bylin tentokrát neuvádím – chce to celkovou diagnostiku. Rakovina tlustého střeva, přesněji řečeno kolorektální karcinom, je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění. Česká republika je v současnosti na jednom z prvních míst na světě v úmrtnosti na toto zhoubné onemocnění na jednoho obyvatele. Prevence přitom není složitá – rozumná strava s dostatkem vlákniny, přiměřený pohyb, nepřehlížení příznaků jako je chronická zácpa či průjem, zařazení přírodních přípravků, které střevo detoxikují a hojí. (Psyllium, Zelený jíl, Křemelina, Enterosgel, Aloe, Mladý ječmen, Spirulina, Chlorella, Vilcacora, Lapacho, Befungin, Intocel, Cytosan, Gastrip a řada dalších).
Nejvhodnější doba pro posílení tlustého střeva je právě teď. L.P.