Divizna - královna léta

article-thumbnail
Divizna dokáže divy především na podzim a v zimě, kdy pomáhá při rýmě a kašli, ale v létě je prostě divukrásná – jako planoucí pochodeň. Ne nadarmo se jí říká královská svíce nebo pochodňová květina.

Divizna dokáže divy především na podzim a v zimě, kdy pomáhá při rýmě a kašli, ale v létě je prostě divukrásná – jako planoucí pochodeň. Ne nadarmo se jí říká královská svíce nebo pochodňová květina.

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) je dvouletá, hustě plstnatá, až dva metry vysoká bylina. V prvním roce vyroste pouze růžice přízemních, lehce plstnatých listů, v druhém roce vyrůstá ochlupená lodyha se střídavými vejčitými listy. Divizna kvete od května do září, květenstvím je hrozen s mnoha žlutými květy, které jsou usazené v pěticípém kalichu. Plodem je tobolka.

Divizna roste v celé Evropě. U nás se jí dobře daří především na sušších slunných místech, na písčitých a štěrkovitých půdách. Vnitřně je využíván pouze květ divizny. Listy divizny lze použít zevně na obklady, tobolky (plody) jsou jedovaté.

Květy divizny je třeba sbírat každý den, protože během jednoho dne vykvetou a opadají. Usušit bychom je měli během jednoho dne. Nejlépe na sluníčku nebo v sušičce. Správně usušené květy mají žlutohnědou barvu a vůni po medu.

Květ divizny obsahuje saponiny, slizovité látky, cukry, třísloviny a flavonoidy. Nejčastějším způsobem použití je nálev (sušené květy zalijeme vařící vodou, necháme 5-10 minut vylouhovat a přecedíme nejlépe přes plátýnko nebo papírový kapesník, abychom se zbavili drobných chloupků, které by mohly dráždit sliznici). Diviznový čaj se používá především při nachlazení, rýmě a kašli, velmi často ve směsi s dalšími bylinami (jitrocel, sléz, lípa, bez). Obsahuje i protizánětlivé látky, takže umí ulevit při zánětech průdušek a silný nálev lze použít na kloktání. Čaj podporuje vykašlávání, tlumí křeče průdušek a průdušinek a pomáhá při bronchiálním astmatu. Kromě toho má čaj z květů divizny močopudné účinky a také prospívá trávení.

Zevně lze nálev z květů divizny, případně kašovitý obklad z květů použít na nehojící se rány, hemoroidy a bércové vředy. Listy divizny mohou ve formě obkladů ulevit u revmatických a svalových bolestí a otoků. Listy je třeba před přiložením lehce naklepat a potřít teplým olejem.

Na naši zahradu si divizna našla cestu sama. Letos u nás kvetou tři krásné rostliny. Květů už jsme nasušili dost, takže se ještě chystám vyrobit diviznový sirup. Popátrala jsem a nejvíce se mi zalíbil recept na sirup bez vaření:

Diviznový sirup
Čerstvě nasbírané květy divizny necháme aspoň hodinu volně rozprostřené, aby mohli vylézt malí černí broučci, pak je nasypeme do čisté suché sklenice a zasypeme cukrem (použiju tmavý). Cukrem nešetříme, květy mají být pořádně prosypané i zasypané, mírně upěchujeme. Druhý den dáme další vrstvu květů a cukru a takto postupujeme, až je sklenice plná. Pokud nemáme diviznové plantáže, je rozumnější vzít menší sklenici, aby nám plnění netrvalo déle než týden. Pak sklenici zakryjeme plátnem a necháme několik dní na temném teplém místě, až obsah změní barvu (ztmavne) do zlatohněda. Přecedíme přes plátýnko, abychom se zbavili pichlavých chloupků. Sirup nalijeme do malých (nejlépe tmavých) skleniček a pečlivě uzavřeme.