Doktoři nevědí, co se mnou (neumí mi pomoci).

article-thumbnail
Taky jste si někdy řekli něco podobného, nebo si takto stěžoval někdo Vám blízký?

 

Já jsem slyším podobnou větu v Bylinkách často. Pokusím se vysvětlit (jde o můj osobní pohled), proč se to děje. A jako pomocníky si vezmu dnešní zákazníky.

První je žena, zhruba mého věku, která si stěžuje na tlak a píchání v pravém podžebří. Navrhuji, ať si vezme žlučníkový čaj či kapky. JENŽE byla už na vyšetření a nic se nenašlo (ani kameny ve žlučníku ani bláto ve žlučovodech ani žádné zvýšené jaterní či jiné hodnoty). Prostě „doktoři si nevědí rady“. Vysvětluji pohled tradiční čínské medicíny – jde o stagnaci čchi (energie) v dráze jater a žlučníku. Tato stagnace může vzniknout například nevhodnou stravou, stresem – vnitřním napětím, působením chemických látek (například léky) nebo kombinací faktorů. A protože stagnace čchi se může objevit a zase zmizet (není trvalá), není co vyšetřit – jde (zatím) o stav, který se může sám upravit (změnou jídelníčku, změnou pohledu na to co musím, nesmím, měla bych…). Žlučníkový či jaterní čaj nebo některá směs čínských bylin na rozhýbání stagnace čchi je jen pomocník.

Další je starší muž, který vyjmenovává, jaké bere léky (na tlak, na cukr, na cholesterol).  Doslova si stěžuje, že ho lékaři dalšími léky (bere jich čím dál tím víc) tráví a že jim marně vysvětluje, že je mu čím dál tím hůř. Tady je zatím bohužel nemožné výrazně pomoci, protože pán si chce spíše jen postěžovat než něco změnit.

Zajímavý je případ mladé ženy, kterou zlobí bradavice na noze. Přes léto ji natírala čerstvou šťávou z vlaštovičníku a bradavice zmizela. Jenže se znovu objevila. Doporučuji pokračovat v natírání tinkturou z vlaštovičníku (na fyzické úrovni vlaštovičník zabral) a přijetím zprávy (pochopení duchovní příčiny problému).

A pak je tu ještě mladá žena s třesem rukou. Už si oběhala různá vyšetření a nic se neobjevilo. Ptám se, kdy se třes objevuje – prý je trvalý. Jenže ruce se jí vůbec netřesou, takže se dostáváme k tomu, že jde o vnitřní třes – jakýsi pocit vnitřního chvění. Z pohledu tradiční čínské medicíny jde o vnitřní vítr („kam neteče krev, tam fouká vítr“). Příčinou je buď vyčerpání – oslabená energie krve nebo vnitřní napětí, které krvi nedovolí volně proudit do periférií. Žena připouští obojí a je ochotna s tím něco dělat a dokonce i zmírnit svůj tlak na to „aby se to už konečně zlepšilo.“

Proč tedy někdy lékař rychle pomůže a někdy vůbec ne? Důvodů je určitě víc (například ochota či neochota přijmout zodpovědnost za svůj život…). Já se teď ale podívám jen z jednoho úhlu pohledu a využiju pohled kvantové fyziky, která mimo jiné říká, že vše je energie. Vítr je energie, myšlenka je energie, stůl je energie – vše je tvořeno energií. Jenže myšlenka a stůl k sobě mají hodně daleko. Myšlenka je lehká, jemná, rychle se může měnit. Stůl je poměrně stabilní (těžká) energie, k jeho změně (například rozštípání na třísky) je třeba hodně úsilí.

 A tak je to i s naším (lidským) energetickým systémem. Jsme tvořeni hmotou (tělem), které je ale ovlivňováno také tím, jak v něm proudí či neproudí energie. A to, jak energie proudí, je z velké části ovlivňováno naší myslí (tím, o čem přemýšlíme, co se nám honí v hlavě). A to celé (mysl, energie, tělo) je ovlivňováno naším propojením (či nepropojením) s naším vyšším já (duší, intuicí).

Západní medicína je už svou podstatou (je „vědecká“ – nevěří ani v duši ani v energetické dráhy) zaměřena na hutnou, těžkou energii –  na hmotu. Když si tedy zlomíte nohu, kost leze ven, tak je rozumné použít (hmotnou) medicínu – kost srovnat, zafixovat aby dobře srostla… K tomu samozřejmě můžete přidat i jemnější energie – byliny pro lepší hojení, meditace pro napojení na léčivou energii…

Když v těle vznikne nádor (energetické dráhy se zablokovaly natolik, že došlo ke zhmotnění – vytvoření nádoru), hmotu (nádor) odejme lékař. Zároveň to ale může být příležitost pochopit, jaké procesy vedly ke vzniku nádoru. A to může výrazně zlepšit další kvalitu života.

Když je ale příčina v oslabení či zablokování energie v drahách nebo v našem způsobu uvažování …, co pak lékař zmůže? Zbytečně mu dáváme vinu. Pokud potřebujeme použít hmotnou medicínu, použijme ji. Mnohem mnohem více, ale ovlivníme sami. Rozumnou životosprávou, používáním zdravého selského rozumu, změnou myšlení (my jsme pány svých myšlenek), propojením se s naším vyšším já a s univerzálním zdrojem léčivé energie…

A v tomto procesu nám všem držím palce.