Draždivý tračník

article-thumbnail
S diagnózou dráždivého tračníku přicházejí zákazníci poměrně často. Protože nejde o nic smrtelného, bývá toto onemocnění někdy bagatelizováno. Jenže projevy dokáží pěkně znepříjemnit život.

Tračník (lat. colon) je nejdelší část tlustého střeva. V tračníku prochází trávenina poslední fází zpracování, vstřebávání živin je již značně omezeno.
Dráždivý tračník se projevuje širokým spektrem obtíží. Zvýšená dráždivost tlustého střeva vede k nepříjemným až bolestivým pocitům v břiše a poruchám vyprazdňování. Nejčastěji dráždivý tračník obtěžuje nutkavou opakovanou ranní stolicí (tzv. ranními debakly), průjmem po jídle (typicky do půl hodiny), bolestmi v podbřišku s nepříjemným nadýmáním. Pokud převažuje porucha ve smyslu "mínus", tj. střevo reaguje méně ochotně, dochází k zácpě s obtížným vyprazdňováním a kolikovitými bolestmi břicha. Oba stavy se mohou i kombinovat. Potom se průjmy a zácpa střídají.

Přesné příčiny vzniku dráždivého tračníku nejsou známé, svou roli ve vzniku této nemoci mají zřejmě psychické vlivy. K psychickým příčinám se může přidružit i negativní reakce trávícího traktu na některé potraviny, které dotyčný špatně snáší – obvykle se jedná o kořeněná dráždivá jídla.
Podle charakteru onemocnění je možné tlumit průjem antidiarrhoiky (tj. léky proti průjmu), jako je například Reasec nebo Imodium. Vzhledem k souvislosti onemocnění s psychickými problémy se v léčbě s úspěchem používají i antidepresiva. Tolik stránky ulekare.cz

Naštěstí většina našich zákazníků po antidepresivech netouží, takže hledá jiný způsob řešení. Zmírnit problémy mohou i naše byliny, zvláště když se zároveň zamyslíme nad jídelníčkem a vyřadíme z něj tučná, těžká, ostrá a špatně stravitelná jídla. Nasadíme byliny, které zlepšují trávení (čubet benedikt, zeměžluč, smil, vachta, puškvorec, máta a další) a byliny, které zklidňují trávicí trakt (řepík, měsíček, sléz, meduňka…). Ze směsí například čaj Dobré trávení nebo Slinivka (Natura), Guduchi (ajurvédské čaje). V kapkách můžeme použít Dobré trávení (Natura), 12K Zeměžlučovou směs dědka kořenáře Nového, Regalen (Energy), Intocel nebo Astomin (Diochi).

Čínská medicína nám může pomoci pochopit, proč problémy s tračníkem vznikají. Nejdříve obrátíme pozornost k játrům a slezině. Slezina si přeje z přijaté potravy vyrábět energii a krev, játra si přejí to, co slezina vyrobí, distribuovat do celého těla. Proč se jim to někdy nedaří? Příčinou může být oslabení sleziny nebo stísněnost jater. Oslabení sleziny může vzniknout buď nevhodnou stravou (tučná, těžká, mléčná, sladká jídla…), následkem léčby (antibiotika, kortikoidy, antidepresiva…) nebo přemítáním (udělal jsem to dost dobře, nebyla toto chyba…). Stísněnost jater vzniká nejčastěji z emočních příčin (musím, nesmím, měla bych), ale nevhodný jídelníček a zatěžující léčba mají také vliv. Klasický průběh onemocnění je takový, že napětí jater narůstá, až to bouchne (úder jater ke slezině). I tehdy, když je slezina celkem v pořádku (jinak nemáme žádné trávicí problémy), dokáže pořádný úder udělat paseku – náhlé nadýmání, křeče, nucení na stolici a akutní průjem. Typický je tento stav při trémě před zkouškou – v břiše se najednou začne všechno obracet a vyhledání WC je zcela nezbytné. Pokud je slezina už dopředu oslabená (zhoršené trávení, nadýmání, kašovitá stolice…), stačí jen malé šťouchnutí (mírný stres nebo jídlo které nesedne, lék na bolest) a projevy mohou být velmi silné (naprostá neschopnost udržet stolici).

Jak z toho ven? Je to vlastně snadné – posílit slezinu, uvolnit játra, hlídat jídelníček, vyvarovat se každé zbytečné chemie.

Jídelníček musí vyhovovat játrům i slezině, takže na začátku může být opravdu značně omezující. Není to ale na věky. Játra mají až neuvěřitelnou schopnost regenerace a slezina se za dobrý jídelníček také umí odvděčit. Takže pro začátek to chce rýži, slzovku, podušenou zeleninu, čistý vývar bez tuku. Teprve postupně přidáváme další potraviny. Čím déle se stravujeme opravdu velmi velmi opatrně, tím lépe.

Léky jsou kapitola sama pro sebe. Určitě bych si nedovolila nikomu říct, ať po operaci srdce vynechá léky na ředění krve, ale je spousta přípravků, které můžeme vynechat bez obav z ohrožení – léky na cholesterol, na zvýšenou kyselinu močovou, na překyselený žaludek (a řada dalších) je zcela zbytečných, když upravíme životosprávu. Často si ani neuvědomujeme, co může léčba spustit. Určité léky na osteoporózu mohou mít například naprosto fatální účinky (deprese, bolest svalů, neudržení stolice) – s tímto jsem se opravdu setkala (dokonce vícekrát) při diagnostice.

Psychika hraje u dráždivého tračníku velmi důležitou roli. I klasická medicína ví, že podání antidepresiv (utlumení mysli) pomůže. My si naopak přejeme mysl osvobodit, ne utlumit. Dovolme si uvolnit emoce – občas je super se vykřičet (a nemusíme zrovna křičet na někoho), občas je nezbytné se vybrečet. A pak uděláme něco pro to, aby už stísněnost nevznikala – naučíme se relaxovat – dopřejeme si to.

Z čínských bylin pomohou například tyto směsi: 014, 021, 036, 062, 063, 064, 065, 068, 073, 105. Vím, že jsem jich vyjmenovala hodně. Když si o nich přečtete, sami vyberete tu správnou. Kdyby ne, napište.

Že je to všechno příliš náročné, že nemáte čas se sobě věnovat? Vždy máme možnost volby. Moc Vám přeji, abyste volili správně.