Jak na hubnutí 

article-thumbnail
Hubnutí je často diskutované téma.

Dlouho dlouho jsem se tomuto tématu vyhýbala a zákazníky většinou přesvědčuji, ať se vykašlou na hubnutí a místo toho dělají vše pro to, aby se cítili dobře, ale… Blíží se doba plavek a lehkých letních šatiček, takže si dovolím napsat pár svých postřehů (naprosto se nepovažuji za odborníka na hubnutí) a doporučit přípravky, které se u nás v Bylinkách osvědčily. 

Stravování: 

Samozřejmě, ten kdo bude jíst bůček a větrník a zapije to colou, tak pravděpodobně nezhubne. (Nemohu si odpustit poznámku, že kdo si takto pořádně rozhodí žlučník nebo dokonce slinivku a bude pak řadu týdnů o vodě a sucharech, tak zhubne raz dva.) Všelikých diet je samozřejmě velká spousta. Osobně se spíše přikláním k rozumnému jídelníčku (přinejmenším to chce vynechat sladkosti, přidat zeleninu a zmenšit porce), který pro vás bude schůdný dlouhodobě, než k extrémům, při kterých sice zhubnete, ale po návratu k běžné stravě poletí váha zase nahoru (plus něco navíc). 

Pohyb: 

Že je pohyb důležitý, to je jasné. Neznamená to ale, že musíte chodit do posilovny, když vás to vůbec nebaví. Můžete běhat, plavat, jezdit na kole, tančit… Vyberte to, co vás těší. Občas se stává, že zdravotní omezení neumožní plný pohyb. Nezoufejte – hýbejte rukama, nohama – cokoliv. Stojí to za to, všechno se počítá. 

Byliny: 

Z našich bylin použijeme ty, které jsou čistící, mírně odvodňující a zlepšující metabolismus. Patří mezi ně kopřiva, pampeliška, čekanka, bříza, bez, řebříček, fenykl, máta, tužebník, kukuřičné čnělky, vřes, pýr, chaluha, zelený čaj. Pít na hubnutí sennu (což je občas doporučováno) je naprosto nevhodné. Senna se používá při zácpě (i tady je její pravidelné používání nevhodné) a je pravda, že pokud potrava v organismu nezůstane a odejde ze střeva nestrávena, tak dojde k hubnutí. Jenže střevo si na přísun senny zvykne a může dojít ke vzniku chronické zácpy. 

Z cizokrajných bylin dobře zabírá Maté (cesmína paraguayská), která zlepšuje metabolismus  a spalování tuků a má povzbuzující účinky. Podobné účinky má i peruánská bylina Hercampuri a také čaj Pu erh. 

K dispozici máme i řadu bylinných směsí – Štíhlá linie (Grešík), Otylka (Dr.Popov), Metabolik (Grešík). Z ajurvédských čajů Vidanga. 

Pokud nejste příznivci čajů, můžete sáhnout po bylinných kapkách: Štíhlá linie (Grešík), Maté a Brodecký ortislim (Naděje), Metabolismus a hubnutí (Bylinné kapky), Hubnutí (Dr. Popov). Směsi v čaji i kapkách je možné užívat dlouhodobě (minimálně 6-8 týdnů) a to je dobře, protože byliny na zlepšení metabolismu potřebují čas 

Neera – směs rostlinných sirupů Neera je určena především k detoxikaci. Při její sedmidenní verzi (kterou mám vyzkoušenou) určitě nějaké kilo zhubnete a hlavně pročistíte tělo, a když budete pokračovat s rozumným jídelníčkem a třeba ještě některým čajem na podporu hubnutí, půjdou kila dolů snadněji. 

Hubnutí a tradiční čínská medicína 

Podle čínské medicíny se při snaze o dosažení optimální váhy musíme zamyslet především nad slezinou. Slezina z pohledu TČM tvoří střed říše (těla) a zahrnuje zhruba slinivku, slezinu, spodní část žaludku a dvanácterník. Když je slezina silná, vyrábí z přijaté potravy energii a krev. Když je ale přetížená (nevhodným stravováním nebo přemítáním) není schopna svou funkci plnit a člověk je buď silně vyhublý (nevyužije potravu) nebo přibírá a ne a ne zhubnout (nespaluje, má zpomalený metabolismus). Na posílení sleziny máme celou řadu směsí. Pokud chceme posílit proces hubnutí, tak budou vhodné tyto dvě: 

Tanečnice z hruškové zahrady (kód 022) je směs na posílení jangu (zahřívací energie) ledvin a sleziny, rozhýbání stagnace čchi (energie) a odvedení stagnující vody (například celulitida). Je vhodná především pro ženy, které mají studené nohy, studený zadek a stehna a celulitidu v oblasti stehen a hýždí (postava tvaru hrušky). Kromě bylin je třeba, aby se tyto ženy (muže tohoto typu najdeme zcela výjimečně) vyhýbaly zachlazujícím potravinám (samozřejmě především v zimě) – studená jídla a nápoje, syrová zelenina a ovoce, zeleninové šťávy. Také je třeba vyhýbat se potravinám, které oslabují slezinu – sladkosti, kravské mléko, tučná a těžká jídla. Naopak potraviny posilující jang, pro ně budou vhodné – skořice, kardamom, zázvor, polévky, fazole adzuki, obilné kaše, jáhly, pohanka. 

Ladnost štíhlé gazely (025) je směs, která posiluje žaludek i slezinu, rozhýbává stagnaci potravy i stagnaci energie ve středním zářiči, vylučuje vlhké horko ze středního zářiče. Pomáhá při cukrovce, zvýšeném cholesterolu, diskomfortu v břiše (těžko po jídle, nadýmání). Zlepšuje metabolismus a podporuje hubnutí.  Na rozdíl od Tanečnice z hruškové zahrady pomáhá hubnout především lidem, kteří přibírají do břicha. Opět je samozřejmě třeba dodržovat rozumný jídelníček na posílení sleziny.  

Slzovka – pokud chcete hubnout, určitě do svého jídelníčku zařaďte i slzovku. Slzovka posiluje slezinu,  odvádí z těla vlhké horko, stahuje přebytečnou vodu, zlepšuje metabolismus a pomáhá hubnout. Pokud by někdy nebyl na vaření slzovky čas, můžete sáhnout po Nápoji čínských mudrců nebo směsi MycoClean. 

Kapky yaomedica – z kapek napomáhá hubnutí směs 014 Kulatý Budha. Tato směs posiluje slezinu i žaludek, odvádí vlhké horko a rozhýbává stagnaci. Pomáhá hlavně u abdominální obezity (přibírání do břicha) a také při zvýšeném cukru a cholesterolu a těžkosti po jídle.  

Psychika 

Jídelníček, pohyb, byliny, rozumný pitný režim – to vše je samozřejmě důležité. Zdaleka nejdůležitější je ale psychická pohoda. Když jsme se sebou spokojení a dovolíme si, radovat se ze života, nemáme potřebu cpát se sladkostmi (sladkost života doplňujeme jinak) ani zajídat stres. Také naše tělo se pak nepotřebuje chránit tukovou vrstvou jako brněním. Užívejte si života, věnujte se tomu, co vám dělá radost, tančete životem a vaše váha bude akorát.