Jarní detoxikace

article-thumbnail
Nejlepší čas začít jarní očistu je právě teď. Ptáci zpívají jako diví, jaro už voní ve vzduchu a my sami přímo cítíme volání našeho těla, abychom ho zbavili zimních nánosů.

Nejlepší čas začít jarní očistu je právě teď. Ptáci zpívají jako diví, jaro už voní ve vzduchu a my sami přímo cítíme volání našeho těla, abychom ho zbavili zimních nánosů.

Ve stravě ještě můžeme pokračovat „zimními“ polévkami (posílit ledviny se hodí vždycky), ale do jídelníčku už zařadíme i zelenou barvu, která patří jaru (a játrům). Jakmile začnou vykukovat první lístky kopřivy, pampelišky, rozrazilu, medvědího česneku…, můžeme je uždibovat a konzumovat přímo nebo přidat do pomazánky, nádivky, polévky a podobně. Také na zahrádce se brzy objeví pažitka, jarní cibulka, ředkvičky a pak už v rychlém sledu další jarní zelenina plná vitamínů.

Kromě toho můžeme sáhnout po superzelených potravinách – mladý ječmen, chlorela, spirulina a naše tělo můžeme propláchnout čistícími čaji. Z naší nabídky mohu doporučit například Univerzální čistící čaj (Dr. Popov), který se pije velmi příjemně a neodradí ani toho, kde není vyloženým milovníkem bylinných čajů. Ti z Vás, kdo máte rádi červenou řepu, oceníte Čistící čaj s červenou řepou (Natura). Pro milovníky ajurvédy bude tím pravým čaj Nimba a peruánské byliny nabízejí Vilcacoru (Uňa de gato) nebo Lapacho (Tawari amarilo či tawari negro).

Z jednotlivých bylin je asi nejznámějším pomocníkem při jarní očistě kopřiva. Dále můžeme sáhnout po pampelišce, artyčoku, pýru, ostropestřci, rozrazilu, sedmikrásce…

Pokud pijeme raději čistou vodu (bylinné čaje nám moc nevoní), můžeme si do ní přikápnout bylinné tinktury – například Čistící kapky firmy Natura, Krvečistící extrakt firmy Naděje a sáhnout můžeme i po šťávě z Aloe.

Chceme-li se pročistit a zároveň zhubnout, bude pro nás tím pravým pomocníkem detoxikační kůra Neera.

A když ke správnému stravování a čistícím bylinám přidáme i rozumný pohyb, budeme se cítit skvěle.