Kůže umí mluvit (není ekzém jako ekzém) 

article-thumbnail
Nedávno přišel do Bylinek mladý muž (budeme mu říkat Petr), který měl problém s ekzémem.

 

Projevy byly pouze na rukách (dlaně a prsty), ale stály za to. Kůže měla červenofialovou barvu a loupala se. Kdyby si ji nepromazával, tak by kůže praskala a bolela. Tyto problémy se objevovaly pouze v létě, když bylo horko.  

Jak to bývá, prošel už klasickou léčbou - asi dva roky mazal kortikoidy. Ty na začátku stav mírně zlepšil, ale jak přestal mazat, tak došlo zase ke zhoršení. Navíc kortikoidy kůži zeslabují, takže kůže po nich více praskala. V současné době Petr kůži pouze promazává a tak hledá možnosti, čím mazat. Promazávání kůže je velmi důležité. Podívali jsme se spolu na řadu možností - klasické masti v sádle, přírodní oleje, bambucké máslo, konopné masti a nakonec jsme se domluvili na mastičce Ekzelup firmy Naděje, se kterou máme dobré zkušenosti. Neznamená to, že tato mast je pro každého nejlepší, ale je dobré vyzkoušet pár možností a případně dva-tři přípravky střídat.  

Pak jsme se dostali k tomu nejdůležitějšímu - vnitřní příčině. Vzhledem k tomu, že projevy jsou velmi “horké” (kůže je červená, někdy pálivá) a problém se objevuje v horkém období, tak je jasné, že jde o vnitřní horkost. Tato horkost je pravděpodobně v těle už dlouho (problémy trvají zhruba pět let), ale projeví se jen tehdy, když přijde i horkost vnější (v létě). Ke zhoršení navíc dochází po výrazné fyzické aktivitě (Petr hodně sportuje), která organismus hodně zahřeje. 

Ptám se Petra, jestli se na kůži objevují i puchýřky s tekutinou, ale neobjevují. Kůže je vždy suchá. Můžeme tedy vyloučit vlhké horko. 

Důležité je i umístnění ekzému. Suchý ekzém na prstech ruky může znamenat nedostatečnost krve (periférie je špatně prokrvená, kůže není vyživovaná, přesuší se a pak případně praská). Petr ale tomuto typu ekzému neodpovídá - většinou ho mají stále lehce chudokrevné  a zimomřivé ženy a navíc ke zhoršení dochází spíše v zimě. Petrův ekzém ukazuje spíš na horkost v srdci. Tomu odpovídá i to, že první projevy se objeví na vnitřní straně dlaně (toto umístění odpovídá srdci). Když si o tom povídáme, Petr připouští, že si “bere věci k srdci” a navíc už si sám všimnul, že když není psychicky v pohodě, ekzém se zhorší. Žádné horečnaté onemocnění před prvním objevením ekzému si nevybavuje, takže nejspíše půjde o vnitřní horkost, která vzniká převážně z emočních příčin a zhoršuje se vnějším horkem.  

Pan Petr odchází s řadou doporučení, jak horkost v těle nevyrábět (jídelníček, vyvarování se velké fyzické aktivity na slunci, psychická hygiena...), jak horkost i zevně chladit (koupele rukou v zeleném čaji nebo řepíku) a se směsí 018 Zkrocení teplokrevníka. Tato směs není úplně klasickou směsí na ekzém, ale je nejvíce chladivá (vylučuje horkost z krve a oheň z nadbytku i nedostatku a zároveň vyživuje jin a tělesné tekutiny, které oheň pálí) a protože stav ekzému pana Petra je v této chvíli velmi horký, bude tato směs nejlepší. Až oheň trošku pomine, můžeme jít dál. Doufám ale, že to ani nebude třeba, protože pan Petr je připravený udělat kroky v životě, které povedou ke snížení vnitřního napětí a horkosti. 

Jak vidíte, jde u kožních potíží o hotové detektivní pátrání, aby bylo možné doporučit byliny, které pomohou. To je ale právě výhoda tradiční čínské medicíny. Když správně určíme příčinu, jdou byliny přímo ke kořeni problému.  

Pojďme se teď spolu podívat, co nám kůže říká: 

Suchá kůže ukazuje na oslabenou krev. Typické je zhoršení v zimě. Nejvíce suchá bývá kůže na rukách (prsty, dlaně, paže) a nohách (hlavně holeně). Suché bývají také rty, obličej a dekolt. Důležité je kůži promazávat a zároveň vyživovat krev. Pomohou směsi jako 052 Jemnost nebeské víly, 061 Volnost svobodného poutníka, 062 Zklidnění zčeřené hladiny, 191 - Náramek osmi perel, 192 Harmonie z broskvového háje. 

Suchá svědivá kůže ukazuje na vyčerpání krve se vznikem vnitřního větru nebo průnikem vnějšího větru (alergie). Kůže je bledá nebo mírně začervenalá a při dlouhodobých problémech je zhrublá. V akutním stavu (silné svědění) nejrychleji zabere směs 114 Zátiší poustevníka Changa, která vylučuje vnitřní i zevní vítr. Zároveň je třeba promazávat (na svědivé projevy se dobře osvědčil konopný krém Exema nebo Robátko zklidňující). Kromě toho je samozřejmě třeba vyživovat krev, jinak by se problémy stále vracely.   

Červená suchá kůže, která při zhoršení svědí nebo pálí ukazuje na horkost v krvi. Tento typ ekzému se často objevuje u dětí, ale mnohdy přetrvává i v dospělosti nebo se objeví či zhorší u dospělého například při emočním vypětí nebo po očkování. V tomto případě potřebujeme vyloučit oheň a vítr, ochladit horkost v krvi a vyživit jin. Pomůže směs 115 Pohlazení medvídka pandy a při velké horkosti (silné začervenání a pálení) v kombinaci se směsí 018 Zkrocení teplokrevníka. 

Začervenalá mokvající kůže ukazuje na vlhké horko v těle. Ekzém se často vyvíjí tak, že začíná svěděním, při kterém se na kůži objevují drobné puchýřky naplněné tekutinou. Ty bývají rozškrábány a vytéká z nich tekutina. Následně kůže praská, vysušuje se a dlouho se hojí. U mokvavého červeného ekzému se dobře osvědčila směs 019 Svléknutí hadí kůže eventuelně v kombinaci s některou další směsí na vyloučení vlhkého horka (009 Zrození fénixe, 012 Stín brokátového závoje). 

 

Pokud si nejste jisti výběrem nebo nechcete užívat bylinné směsi čínské medicíny, nikdy neuděláte chybu, když sáhnete po jaterních bylinách - ostropestřec, pampeliška, jaterní čaj... Velmi dobře se osvědčila například JK ostropestřecová směs dědka kořenáře a z ajurvédských čajů udělá kůži dobře čaj Nimba. 

 

Určitě jsem nevyjmenovala všechny možnosti. Když ale budete své tělo vnímat, kůže vám hodně napoví. Vždyť nikdo jiný vám nemůže rozumět lépe než vy. Nikdo jiný totiž není ve vaší kůži.