Matcha – král zelených čajů

article-thumbnail
Japonský zelený práškový čaj matcha je známý jako typická součást tradičního čajového obřadu. Na jedné straně vede jeho popíjení ke zklidnění, na druhé straně dodává tělu energii. Je vhodný pro chvíle hluboké meditace, ale samurajové jej popíjeli i krátce před bojem.

Matcha pochází z čajovníku, který se pěstuje speciální zastiňovací technikou. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě, kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu a listy pak mají typickou smaragdově zelenou barvu a nasládlou jemnou chuť.

Sběr čaje probíhá na začátku května. Listy jsou trhány výhradně ručně. Při zpracování projdou listy nejdříve parou. Horká pára zabrání fermentaci a zajistí, aby veškeré živiny zůstaly v čaji. Poté se listy usuší a jejich váha se sníží téměř na pětinu. Další fází je třídění. Odborníci posuzují barvu, kvalitu a chuť čaje. Na závěr probíhá proces odstranění stopek, větviček a dalších nechtěných částí tak, aby výsledným produktem byla ta nejjemnější a nejčistší dužina z čajové rostliny. Ta je následně rozkrájená na stejné kusy a vzniká čaj „Tencha“. Posledním krokem ve výrobě čaje Matcha je mletí za pomoci žulových mlýnů. Ty čaj Tencha rozemelou na naprosto jemný prášek a tím vzniká Matcha. Velikost jednoho zrníčka je 5-10 mikronů. Tato technika zaručí, že si čaj zachová svou ojedinělou chuť, barvu a aroma.

Složení:
Stejně jako v jiných druzích čaje je v čaji matcha přítomna aminokyselina theanin, jež funguje jako hlavní zdroj chuti, tanin odpovědný za svíravost, či vitamín C. K těmto látkám se přidává zajímavá koncentrace vitamínu A, jenž se nachází v čajových lístcích. V obyčejných zelených čajích je jeho koncentrace mnohem nižší, protože nekonzumujeme celé lístky. Antioxidanty, které se nacházejí v čaji matcha, řadí současná věda mezi nejsilnější přírodní antioxidanty vůbec. Chlorofyl je jednou z nejsilnějších přírodních látek čistících krev a také přispívá k úpravě zásaditosti krve. Další důležitou látkou jsou katechiny, které jsou významné svými protirakovinnými účinky a také schopností harmonizovat hladinu cholesterolu. Opakovaně bylo potvrzeno, že katechiny z čaje matcha snižují hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a přitom nesnižují hladinu dobrého cholesterolu HDL. Katechiny přítomné v čaji matcha také brání stahování cév a vedou tedy ke snižování vysokého tlaku.

Příprava čaje:
Pokud si přejeme připravit matchu tradičním způsobem, potřebujeme dvě důležité pomůcky: chawan (keramická miska, v níž se čaj připravuje a zároveň se z ní dá rovnou pít) a chasen (tradiční bambusová metlička sloužící k rozmíchání prášku. Na sto mililitrů výsledného nápoje použijeme zhruba jeden gram matchy (použít můžeme bambusovou lžičku a zároveň odměrku chashaku). Pro přípravu čaje matcha je podstatné mít co nejměkčí vodu. Pokud použijeme vodu z kohoutku, alespoň ji povaříme pro zbavení chloru. Nádobu s vodou přivedeme až k varu a následně ji zchladíme na přibližně osmdesát stupňů. Do misky nasypeme matchu, zalijeme připravenou horkou vodou a vezmeme do ruky metličku. Pohybem vycházejícím z celého zápěstí rychle vyšleháme zelený prášek odspodu směrem nahoru, aby se na hladině misky utvořila zelená pěna. Stačí několik vteřin. Musíme ale rozmíchat veškerý prášek.

Recepty:
I pokud nemáte dokonalé vybavení, můžete si užít čaje matcha i spoustu matcha dobrot. Řadu zajímavých receptů najdete na:https://www.matchatea.cz/recepty.