Myomy, cysty, endometrióza

article-thumbnail
Některý z těchto problémů v oblasti podbřišku, postihne v průběhu života leckterou ženu a v posledních letech těchto obtíží (především díky užívání antikoncepce) rapidně přibývá. Z pohledu západní medicíny je řešením buď nasazení další hormonální „léčby“ nebo chirurgický zákrok.

Některý z těchto problémů v oblasti podbřišku, postihne v průběhu života leckterou ženu a v posledních letech těchto obtíží (především díky užívání antikoncepce) rapidně přibývá. Z pohledu západní medicíny je řešením buď nasazení další hormonální „léčby“ nebo chirurgický zákrok.

Zatímco u mnoha jiných problémů může jít klasická a alternativní léčba ruku v ruce, tady je to téměř vyloučeno, protože pokud jsou nasazeny hormony, je v podstatě nemožné pomoci ženskými bylinami, protože hormony jsou výrazně silnější a jemné bylinky v podstatě převálcují. Je tedy na ženě samotné, jaký způsob léčby zvolí.

Pokud se rozhodneme pro přírodní cestu, máme dostatek možností, z kterých můžeme vybírat. Z našich ženských bylinek můžeme zvolit kontryhel, řebříček, hluchavku, mochnu husí a další. Ze směsí čaj pana Jukla Endometrióza, případně ajurvédský čaj Shatawari. V kapkách a koncentrátech přichází do úvahy Gynex (Energy), Estrozin (Diochi), Kůra K32 Gynekologické nádory (firma Naděje), Malinová směs GK (dědek kořenář Nový) a další. Tyto byliny k vnitřnímu užívání je vždy dobré doplnit zábaly s ricinovým olejem. Celou oblast podbřišku (od pupku až do třísel) namažeme větším množstvím ricinového oleje. Překryjeme kusem flanelu či starší plenou a nahoru dáme termofor nebo nahřátý polštář. Zábal necháme na břiše minimálně hodinu, ale lepší je udělat ho večer a rovnou s ním jít spát. Ricinový olej umí uvolňovat vše zablokované a zábaly s ním můžeme aplikovat i na jiné části těla (bolesti kloubů, ostruhy…).

Podle tradiční čínské medicíny mají myomy, cysty i endometrióza společný základ a tím je blokáda ve spodním zářiči. Blokáda může vzniknout z nadbytku – například z průniku chladu do energetických drah (sezení na studeném, nafoukání na bedra či podbřišek, koupání v době menstruace…) nebo z emočních příčin (pocit frustrace, nespokojenost, nepřijetí svého ženství…), ale i z nedostatku krve s následnou blokádou (přepracovanost, přesportovanost, oslabení po nemoci či po porodu…). Antikoncepce, která oslabuje esenci ledvin, oslabuje krev a způsobuje blokády krve, vede také často k růstu cyst, myomů či ke vzniku endometriózy. Bylinná směs, která umí rozhýbat blokádu ve spodním zářiči (a zařazuje se tedy u cyst, myomů, polypů a endometriózy téměř vždy) je Zeď devíti draků (kód 054). K ní se pak přidáváme druhou směs podle toho, jaká je vyvolávající příčina blokády. U blokád z nadbytku můžeme sáhnout po Uvolnění karmínové řeky (051) nebo Vytažení zakleslých stavitel (040). U blokády z oslabení krve zvolíme například směs Jemnost nebeské víly. V praxi bývá často používána kombinace Zeď devíti draků (054) a Zklidnění zčeřené hladiny (062), protože 062 pomáhá rozhýbávat (rozhýbává především stagnaci v dráze jater a žlučníku), ale zároveň také posiluje slezinu (která tvoří čchi a krev) a vyživuje krev. Ať už byla příčina vzniku blokády jakákoliv, k bylinám se vždy vyplatí přidat i zábaly s ricinovým olejem.

Aby se problémy nevracely, je samozřejmě třeba zamyslet se nad tím, proč vlastně vznikly a udělat změny – v životosprávě, v jídelníčku, v pracovním nasazení, v pohledu na vlastní tělo…a naše ženská energie rozkvete. L.P.