Neplodnost - aneb, co udělat pro zplození zdravého dítěte

article-thumbnail
K napsání tohoto článku mě přivedla kamarádka, která mi přeposlala článek paní doktorky Heleny Máslové. Přikládám odkaz: http://relax.lidovky.cz/psychogynekolozka-o-ne…/zdravi.aspx… a doporučuji přečíst nejen mladým ženám, které už uvažují o dítěti, ale především maminkám a babičkám děvčátek, které ještě nezačaly menstruovat.

K napsání tohoto článku mě přivedla kamarádka, která mi přeposlala článek paní doktorky Heleny Máslové. Přikládám odkaz: http://relax.lidovky.cz/psychogynekolozka-o-ne…/zdravi.aspx…a doporučuji přečíst nejen mladým ženám, které už uvažují o dítěti, ale především maminkám a babičkám děvčátek, které ještě nezačaly menstruovat.

S neplodností se u nás v Bylinkách setkáváme poměrně často. Pokud není zjištěna žádná fatální chyba (neprůchodnost vejcovodů u ženy, chybějící spermie u muže a podobně) a „jen to prostě nejde“, je našim bezkonkurenčním favoritem a spolutvůrcem nejednoho miminka Gynex (firma Energy). Jde o směs bylin v kapkách (Užívá se většinou 3x denně 5 kapek, protož jde o silný koncentrát), která jemně harmonizuje ženský organismus po stránce hormonální i psychické. Z našich bylin je při léčbě ženské neplodnosti nejznámější Kontryhel. Dále jej doplňují řebříček, měsíček, mochna husí, třezalka a další. Pro muže i ženy lze podpůrně doporučit Kotvičník zemní či Macu (bylina z Peru). K dispozici jsou i bylinné směsi – například čaj Neplodnost nebo Čaj podle Mojžíšové (oba od pana Jukla).

Často se však stane, že je neplodnost způsobena něčím, co je třeba nejprve rozeznat a změnit, a až pak se lze dočkat potomka. A tady může pomoci například čínská medicína, protože ta hledá vždy kořen (příčinu) problému.

Podívejme se tedy na nejčastější příčiny neplodnosti - nejdříve MUŽSKÁ NEPLODNOST:

- Oslabení ledvin
Ledviny jsou z pohledu čínské medicíny kořenem našeho života a také zdrojem plodnosti. Oslabená esence ledvin se u mužské neplodnosti projeví na spermiích. Při nedostatku jinu jde především o malé množství spermií – pomůže například směs 181, 182 a 185. U nedostatku jangu jsou spermie málo pohyblivé – zařadíme směs 172 Slast uprostřed noci, případně Cordyceps. Pro případ, kdy je spermií málo a zhoršená je i pohyblivost máme směs 171 Tajemství zlaté skříňky.

- Blokáda (nejčastěji v dráze jater a žlučníku)
Pokud jsou energetické dráhy zablokované, může se to projevit buď tím, že spermie zcela chybí nebo jsou deformované. Velmi často tento stav souvisí i s nějakou blokádou psychickou (neochota změnit názor, neschopnost odpustit …). Mezi rozhýbávače blokád patří 014 Pilulka hořce, 040 Vytažení zakleslých stavidel, 041 Zpevnění podemletého břehu.

A teď ŽENSKÁ NEPLODNOST:

- Oslabení ledvin
Také u žen je oslabení ledvin považováno za zásadní problém při léčbě neplodnosti. Nedostatečnost jangu se projevuje například zimomřivostí, studenýma nohama, pobolíváním v bedrech. Pokud dojde k otěhotnění, plod se přestane vyvíjet už v prvních dnech či týdnech. U nedostatečnosti jinu se může objevit noční pocení, sucho v ústech, slabost v bedrech, slabá menstruace či prodloužený cyklus. Pokud dojde k otěhotnění, plod se většinou přestane vyvíjet do 3. měsíce. Směsi pro posílení ledvin použijeme stejné, jako u mužů.

- Nedostatečnost krve
V čínské medicíně platí: „Je-li to žena, vyživuj krev“. Ženy mají totiž k oslabení krve sklon. Mezi projevy patří slabá menstruace, prodloužený cyklus, únava, bledost. Pro posílení krve použijeme směsi Zvelebení rumělkového pole (055), Náramek osmi perel (191) a podobně.

- Blokáda krve
Při menstruaci se blokáda krve projevuje obtížně se spouštějící menstruací (špinění před menstruací) a sraženinami krve při menstruaci. Velmi často dochází k blokádě krve na základě nedostatečnosti krve po užívání hormonální antikoncepce. Pomohou směsi jako Jemnost nebeské víly (052), Volnost svobodného poutníku (061) či Zklidnění zčeřené hladiny (062). Pokud je blokáda z nedostatečnosti krve spojena s chladem v děloze (křečovité bolesti břicha před a při menstruaci, fialové sraženiny), bude prospívat směs Závěje plné naděje (053).

- Blokáda ve spodním zářiči
Jde vlastně o podobnou patologii, jako minule a také příčiny vzniku bývají podobné (dlouhodobé užívání antikoncepce, neúspěšné pokusy o umělé oplodnění, někdy ale taká „jen“ velká přepracovanost, usportovanost… veliký tlak sama na sebe). Spodní zářič (podbřišek) se oslabí a zablokuje. Mohou vzniknout cysty, myomy, polypy, endometrióza. Pomůže například směs Zeď devíti draků (054), na noc zábaly s ricinovým olejem (namazat celý podbřišek větší vrstvou ricinového oleje, pak překrýt například starou plenou a pak zateplit – termofor, nahřátý polštářek. A odpočívat a zmírnit přítlak.

- Vlhké horko ve spodním zářiči
Opakované záněty nejen gynekologické, ale i záněty močového měchýře mohou vést k vlhkému horku, v kterém se daří plísním, kandidě, bakteriím, ale určitě ne miminku. Nejdříve je třeba vyčistit vlhko a horko - pomohou směsi jako Údolí oblaků a deště 057), Zastavení toku žluté řeky (111), Pilulka hořce (014) a teprve pak jít dál – vyživit krev, posílit ledviny…. aby mohlo dojít k početí zdravého potomka.
Určitě jsem nevyjmenovala všechny možnosti. Každý jsme prostě jedinečný.

A ještě jedna důležitá věc. Někdy je neplodnost v konečném důsledku darem. Touha po dítěti je totiž schopna ženu (a samozřejmě i muže) přivést k zamyšlení nad životním stylem – stravováním, pohybem, odpočinkem, relaxací, … Když k tomu dojde a nakonec se podaří udělat změny, které vedou k narození dítěte, je odměnou nejen dítě samotné, ale i cesta a změny, které vedou k lepšímu zdraví a vůbec vyšší kvalitě života. A někdy se dokonce stane, že snaha vyléčit se z neplodnosti, stojí na začátku cesty k životu laskavějšímu, radostnějšímu, láskyplnému a obohacenému o duchovní rozměr (o nalezení sebe sama).