Obnova základu pro posílení ledvin

article-thumbnail
Zima patří ledvinám (a jejich párovému orgánu – močovému měchýři) a ledviny jsou našim základem. Esenci ledvin (její součástí je jin i jang) si můžeme představit jako polévku, která se vaří v kotlíku. Když máme polévky dost a plamínek pod kotlem je akorát, cítíme se dobře. Když ale z kotlíku pouze ubíráme (vyčerpáváme se prací, sportem…) nebo když plamínek pod kotlem skomírá (nevhodná strava, zachlazující léčba…), začínají problémy.

Zima patří ledvinám (a jejich párovému orgánu – močovému měchýři) a ledviny jsou našim základem. Esenci ledvin (její součástí je jin i jang) si můžeme představit jako polévku, která se vaří v kotlíku. Když máme polévky dost a plamínek pod kotlem je akorát, cítíme se dobře. Když ale z kotlíku pouze ubíráme (vyčerpáváme se prací, sportem…) nebo když plamínek pod kotlem skomírá (nevhodná strava, zachlazující léčba…), začínají problémy. Únava, pocit neukotvenosti, hučení (ne pískání) v uších, lehká závrať, zimomřivost nebo naopak horko z nedostatku (nebo obojí – studené nohy a k tomu návaly horka nahoře), zapomínání… Příznaky jsou velmi rozmanité.

Z pohledu západní medicíny ukazují na oslabení ledvin zvýšené hodnoty kreatininu a také kyseliny močové.

Jak problémy odstranit, je vlastně jednoduché – posílit ledviny. Je to ale běh na dlouhou trať. Ledviny nevyčerpáme a ani nedoplníme za týden ani za měsíc. Chce to, uvědomit si důležitost odpočinku, správně se stravovat, přidat bylinky a velmi doporučuji cvičit taichi (tajči) nebo jógu.

I naše (české) byliny udělají ledvinám dobře. Umí ledviny propláchnout – posílit jejich detoxikační funkci. Neumí ale ledviny posílit - ve smyslu vyživit. Mezi naše proplachovací byliny patří přeslička, zlatobýl, truskavec, vrbice, vrbovka, tužebník, trubkovec a další.

Z čínských bylin patří mezi posilovače ledvin Pilulka šesti chutí (181), Lesk nefritového šperku (182), Tišení mingských zvonů (184), Svěžest podvečerní pagody (185) – když potřebujeme vyživit jin ledvin a Tajemství zlaté skříňky (171), Slast uprostřed noci (172) a Cordyceps – když potřebujeme posílit jang ledvin.

Z potravin, které vyživují ledviny, jsou to například fazole adzuki (pro doplnění jangu) či mungo (pro doplnění jinu). Vynechat bychom naopak měli uzeniny a vůbec potraviny, které obsahují hodně soli a také přemíru sladkostí, kávy a vůbec kyselinotvorných potraviny. Úplným balzámem pro ledviny jsou vývary z kostí. Právě teď se mi na sporáku už pět hodin jen tak převaluje polévka z hovězích žeber. Kromě kostí s kouskem masa ve vývaru plave cibule, mrkev, celer, koření a OBNOVA ZÁKLADU. Bylinky, které jsou součástí obnovy (ženšen, rosolovka, andělika čínská, jujuba a další) doplňují jin ledvin i Qi (energii), maso dodá jang, kosti esenci.

Tak dobrou chuť a ledvinám sílu.