Opakované nemoci dětí - snížená imunita 

article-thumbnail
Máme tady říjen a už opět přicházejí rodiče s dětmi, které mají opakovaně rýmu, kašel, zánět průdušek a podobně.

 

A občas se rodiče, kteří už s dětmi udělali “kolečko” dětský lékař - ORL – imulonogie dozvědí, že jejich dítě má sníženou imunitu. 

Milé maminky (a samozřejmě i tatínkové) NEZOUFEJTE. Imunita vašeho dítěte se vyvíjí a když ji podpoříte rozumnými opatřeními, bude to postupně lepší a lepší.  

A jaká by to opatření měla být? Uvedu pár základních:  

 

JÍDELNÍČEK 

Abychom předešli opakování rýmy a kašle, je třeba zamyslet na nad jídelníčkem. Jestliže je dítě permanentně zahleněné, ale rodiče jsou přesvědčení, že bez kakaa na snídani a termixu na svačinu se neobejde, tak je obtížné pomoci. Dětem bývají opakovaně podávána antibiotika, antihistaminika, mnohdy i kortikosteroidy  a přitom by prvním krokem měla být úprava jídelníčku tak, aby se v těle netvořily hleny. 

Především to znamená vynechání sladkostí a kravského mléka a také všech produktů z kravského mléka (jogurty, sýry, pribináčky...). Pokud je zahlenění silné, je dobré ubrat výrazně i pečiva. Místo kravského mléka lze zařadit mléko kozí, rýžové, mandlové (sójové ne často - na sóju snadno vznikne alergie). A ostatně - ne všude je třeba přidávat mléko. Jáhlová kaše s jablkem a skořicí má výbornou chuť i bez mléka... 

Kromě zahlenění má nevhodný jídelníček (hlavně hodně sladkostí) vliv i na střevní mikroflóru. Snadno může dojít k přemnožení kandidy a plísní. 

PODÁVÁNÍ ANTIBIOTIK 

Nejsem zásadním odpůrcem antibiotik. Jsou to léky, které mohou zachránit život. Ale i dnes bývají ještě antibiotika podávána neuváženě. Musíme si uvědomit, že každé podání antibiotik (i oprávněné) naruší mikroflóru ve střevě. 

Přitom střeva jsou klíčovým orgánem pro naši imunitu. Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je kostní dřeň či slezina, a zásadním způsobem se podílejí na „vzdělávání“ a formování naší obranyschopnosti hned po našem narození. 

Když už tedy dojde k podání antibiotik, měla by hned po jejich využívání být podána kvalitní probiotika. Nejlepší ovšem je k podání antibiotik se vůbec nedostat. 

  • Při nastupující viróze nechat dítě doma 

  • Podat byliny na zlepšení zdravotního stavu (echinacea, rakytník, lípa, bez...) 

  • Využít přírodní antibiotika (lichořeřišnice, tymián, extrakt z grepových jader...) 

 
DOLÉČENÍ 

Dalším důležitým faktorem je důsledné doléčení nemocí. Dítě, které právě dobralo antibiotika a hned druhý den se vrátilo do školky či školy je jasným kandidátem na další problémy. Je oslabené, má sníženou imunitu a stačí jiné dítě z kolektivu, které pokašlává, aby nemoc přišla znovu. 

Když budeme ale příliš tlačit na to, aby dítě něco nepromeškalo, tak se může stát, že za pár měsíců budeme mít doma “uléčené” dítě se sníženou imunitou. Co tím myslím? Nejlepší bude příklad z praxe: 

Petřík je předškolák a do školky chodí třetím rokem. První rok chodil dost nepravidelně, protože každou chvilku měl rýmu a někdy i kašel a tak zůstával často doma. Nebyl s tím problém, jak tatínek, tak maminka měli většinou možnost pracovat z domova. Když byl zdravý, tak do školky chodil rád. Přes léto byl zdravý a v září začal zase chodit do školky. Občas byl zdravý, občas nachlazený a v lednu se to zadrhlo -  chytnul pořádnou rýmu a kašel, takže zůstal doma. Jenže kašel po čtrnácti dnech neustával a maminka měla obavu, že by se mohlo něco promeškat (jak ve školce, tak se zdravím) a tak šla k lékaři a byla nasazena antibiotika. Ta Petřík dobral, ale kašel pokračoval a znovu se objevila rýma. Petřík dostal antihistaminika (sirup) a do nosu sprej (kortikosteroidy) a za další týden už to bylo lepší a začal chodit do školky. Jenže pak dostal horečku a bolest v krku a dostal druhá antibiotika. A ani ne za měsíc chytnul pro změnu zánět středního ucha a dostal další antibiotika. Petřík se změnil. Z aktivního veselého kluka je bledý, častěji plačtivý chlapec. Antihistaminika bere pro jistotu pořád. Kortikoidy do nosu stříkají jen při rýmě a párkrát už bylo třeba použít i “foukátka” na dýchání - počínající astma. 

S maminkou si povídáme o jídelníčku, o použití bylin tak, aby se předešlo podání dalších antibiotik a především o zmírnění přítlaku, o zklidnění. Nic se nepromešká, všechno se zvládne. Důležité je vrátit Péťovi zdraví. 

A kdyby vás zajímalo, které byliny pomohou, podívejte se třeba na toto povídání: https://bylinarstvi-my.sharepoint.com/:w:/r/personal/admin_bylinky_shop/_layouts/15/Doc.aspx?sourcedoc=%7B042B2297-B861-43DD-B667-247592D09B76%7D&file=Děti%20na%20podzim%20a%20v%20zimě.docx&action=default&mobileredirect=true 

 

Přeji hodně zdraví a pohody dětem i rodičům. LP