Opary - opar labiální (na rtu), genitální a pásový

article-thumbnail
Opar je virové onemocnění, které dokáže výrazně znepříjemnit život.

Opar na rtu a genitální opar jsou způsobeny virem Herpes simplex virus (HSV). Opar na rtu typem HSV-1, genitální opar typem HSV-2. Pásový opar má na svědomí Varicella-zoster virus, který je původcem planých neštovic. Jakmile se jednou virus dostane do těla (většinou v dětství), už v něm zůstane a čeká v latentní fázi na oslabení organismu (viróza, stres, vyčerpání, některé léky či nemoci snižující imunitu…).

 

Labiální opar (opar na rtu)

Akutní fáze oparu začíná nepříjemným svěděním a během několika hodin se začnou objevovat puchýřky. V této fázi opar svědí a pálí. Za několik dní puchýř praskne, začne vysychat a udělá se na něm strup.

 

Genitální opar

Prvními projevy infekce je svědící a načervenalá kůže v infikované oblasti genitálních partií. Na kůži začnou vznikat puchýřky a následně vznikající vřídky v okolí pohlavních orgánů a konečníku. Často se také puchýřky přenesou i na vnitřní stranu stehen. Vzniklé vřídky jsou bolestivé a mohou být doprovázeny nevolností nebo slabostí v končetinách. Zatímco u mužů jsou postiženy vnější orgány, u žen se vzniklé vřídky mohou dostat až do močové trubice, což způsobuje velmi nepříjemné pálení při močení.

 

Pásový opar

U pásového oparu začíná akutní fáze většinou palčivými bolestmi v oblasti krku, ramen a trupu a po několika dnech se objeví malé puchýřky na kůži. Puchýřky vytvoří načervenalý pásek a jsou naplněné tekutinou. Napadená místa jsou citlivá na dotek. K výsevu puchýřků dochází většinou pouze na jedné straně těla, a to především v distribuční oblasti senzitivního nervu. Onemocnění mohou doprovázet další projevy, jako je například zimnice, zažívací potíže a zvýšená teplota. Intenzivní bolest může přetrvávat i několik měsíců.

 

Všechny opary jsou infekční v době svědění a tvorby puchýřků, proto je důležité postižená místa neškrábat, puchýřky nepropichovat a dbát zvýšené hygieny (umývat ruce, nepoužívat stejný ručník…)

 

 

Léčba

Opar na rtu většinou nebývá léčen vnitřně, doporučuje se ošetřovat krémy s protivirovým účinkem (Zovirax, Herpesin). U genitálního a pásového oparu se při vypuknutí infekce podávají léky proti virům, tzv. antivirotika. Acyklovir omezuje šíření viru a zmírňuje příznaky jak u prvního projevení viru, tak i jeho následných opakujících se cyklech. Ani včasná léčba nezabrání viru se v budoucnosti opět projevit, léčí se pouze jeho aktivní stádium. V období mezi atakami se doporučuje podávat přípravky na zvyšování imunity.

 

Byliny

V období mezi atakami můžeme použít všechny byliny na posilování imunity.

V akutním stavu volíme především ty, s protivirovými účinky:

Česnek – ve formě tinktury vnitřně i zevně, rozřízlý stroužek česneku lze přímo přiložit na opar.

Echinacea – čaj, kapky (vnitřně i zevně).

Extrakt z grepových jader – tinktura vnitřně i zevně, olej zevně.

Meduňka – čaj na popíjení i na oplachy (působí proti virům a zároveň zklidňuje podrážděnou kůži nebo sliznici).

Vrba bílá – odvar či tinktura (vnitřně i zevně).

 

Silnou protivirovou aktivitu má ajurvédská bylina Azadirachta (neem, zaderah indický) tinkturu můžeme použít vnitřně i zevně, olej zevně.

 

Silné působení proti virům a zároveň účinek na posílení imunity mají peruánské byliny

Vilcacora (Uňa de gato), Anona ostnitá (graviola, guanabana) a především Sandre de drago (dračí krev). S dračí krví se nám jednou podařilo zastavit rozjíždějící se pásový opar. Maminka tehdy ovšem na začátku užívala 30 kapek dračí krve každé dvě hodiny.

 

Ze směsí se osvědčil především Antivex (Joalis) a PPK Lipová směs (dědek kořenář).

 

U bolestí, přetrvávajících po vymizení pásového oparu pomůže Bělotrn kulatohlavý (firma Naděje), který hojí postižené nervy.

 

Zevní použití bylin

Kromě výše jmenovaných bylin (které lze využít vnitřně i zevně) se u oparu na rtu výborně osvědčilo Cannadent sérum (při včasném a častém použití v začátku svědění se opar obvykle ani nedostane do fáze puchýřku). Svědění a pálení zmírní také jablečný ocet. Lze ho použít u všech typů oparu, ale u genitálního oparu naředit – štípe. Pásový (ale i genitální a labiální) opar lze natírat třezalkovým olejem, který působí příznivě u zánětů nervů (pozor – třezalka zvyšuje citlivost na slunce) a regeneraci urychlí i rakytníkový či měsíčkový olej. Hojení oparu podpoří také zinková mast.

 

 

Tradiční čínská medicína

 

Na opar na rtu pohlíží čínská medicína jako na průnik zevní škodliviny. Samozřejmě, že se aktivoval virus, který už v těle byl. Jenže jeho aktivaci způsobilo něco – škodlivina. V akutním stavu se podává směs 002 Chlad ranní mlhy. Mimo akutní stav je třeba celkově posilovat organismus – takže nejlépe diagnostikou odhalit, co je oslabené (energie, krev, vyčerpání na ledvinách, ukrytá škodlivina…). Poměrně univerzálně lze (na celkové posílení imunity) využít směs 153 Ebenový větrolam nebo 142 Odolnost ebenového větrolamu.

 

Genitální a pásový opar ukazuje na vlhké horko. Pásový opar především na vlhkou horkost v dráze jater a žlučníku, genitální opar na vlhko a horko ve spodním zářiči (často ale i v dráze jater a žlučníku). Podávají se směsi na vyloučení této vlhké horkosti – 014 Pilulka hořce a především 019 Svléknutí hadí kůže. Zvolená směs se v době akutního výsevu podává ve zvýšeném dávkování a po vymizení je dobré v užívání ještě nějakou dobu pokračovat, aby se horkost dočistila a problémy se nevracely.

 

Využití medicinálních (nově vitálních) hub

Vitální houby výrazně posilují imunitu a celkovou kondici, takže jejich užívání je velmi vhodné, zvláště u opakujících se oparů všech typů. V akutním stavu (a nějakou dobu ještě po odeznění) je nejlepší Coriolus, který má silnou protivirovou aktivitu. Coriolus zároveň při delším užívání umí z těla odstranit „skrytý patogen“ – cokoliv, co nebylo doléčeno (bakterie, viry, kvasinky…). /Jen bych chtěla zdůraznit, že rozhodně nejde o pozabíjení všech virů, bakterií, parazitů – to bychom museli zahubit jejich nositele (člověka). Jde o zlikvidování přemnožených škůdců a posílení obranné energie natolik, aby si uměla poradit a udržovat rovnováhu (zdraví)./  Po využívání kůry Coriolu je vhodné nasadit například Reishi, Cordyceps nebo MycoComplex pro celkové posílení organismu.