Otoky, zadržování vody, byliny na odvodnění

article-thumbnail
Otok (edém) je hromadění tekutiny v mezibuněčném prostoru, odkud se tekutina následně může dostat i jinam.

Otok se může objevit kdekoliv. Nejčastěji se objevují otoky nohou, ale otékat mohou i ruce, rty, tváře, jazyk a vyskytnout se mohou i otoky vnitřních orgánů. 

Příčin otoků je celá řada. Mezi nejčastější patří poranění (naraženiny, zlomeniny...), infekce, zánět (otok po bodnutí hmyzem, oteklé mandle při infekci), alergická reakce (např. otok v ústech), dlouhé stání či sezení (otoky nohou), žilní nedostatečnost, poruchy toku lymfy, onemocnění ledvin, srdce či jater, žilní trombóza... 

Léčba otoku se samozřejmě odvíjí od zjištění příčiny. Pokud je například příčinou zánět, nemá význam podávat léky či byliny na odvodnění, ale je třeba řešit zánět (lichořeřišnice, dračí krev...). Pokud vznikne otok jako následek úrazu, je možné podat byliny, které podporují hojivý proces (kostival, arnika). 

Dost často se ale stane, že do bylinářství přicházejí zákazníci s tím, že lékař žádnou jasnou příčinu nezjistil a otok přetrvává nebo se stále vrací. V tom případě bývají nasazeny léky na odvodnění - diuretika. Tyto léky většinou přebytečnou vodu stáhnou, jenže mají samozřejmě vedlejší účinky a organismus zatěžují. 

Přitom existuje řada bylin nebo směsí, které pomohou zbavit se otoků nebo je alespoň zmírnit. Nebudou tak tak razantní jako léky, ale tělu nebudou škodit. Podívejme se na některé z nich: 

-Kopřiva je bylina, která celkově čistí tělo, podporuje ledviny i játra a pomáhá odvádět přebytečnou vodu. 

-Pampeliška - platí pro ni totéž, co pro kopřivu. 

-Bříza je přírodní diuretikum, pomáhá při revmatizmu a dně. 

-Jehlice trnitá odvodňuje, pomáhá při dně a močových kamíncích. 

-Pýr plazivý je močopudný a čistící. 

-Vřes je močopudný a zároveň protizánětlivý. Působí jemně a lze jej užívat dlouhodobě. 

Ze směsí lze doporučit například Edemin (Dr. Popov) nebo Odvodňovací (Grešík) a pomohou i čaje na podporu lymfatického systému. 

V kapkách máme k dispozici například tinkturu Odvodnění (Dr. Popov) nebo ULK Zlatobýlovou směs dědka kořenáře. 

 

Čínská medicína jde především po příčině. Otoky nohou, zvláště když se se zhoršují večer a při únavě patří ledvinám a slezině.  Když mají ledviny oslabený yang (zahřívací, aktivní energii), nezahřívají slezinu a ta a není schopna “hýbat vodou”. Toto jsou otoky, bývají z našeho - západního pohledu označovány jako lymfatické. 

Jednu dobu ke mně chodila žena, která pracovala v řeznictví. Byla zimomřivá (oslabený yang) a celý den byla v chladu. Ráno přišla do práce v riflích a kozačkách a odpoledne (po práci) si musela obout jiné boty a obléknout tepláky, protože do ranních bot a kalhot se prostě nevešla. V tomto případě šlo kromě oslabeného yangu ledvin a sleziny o průnik chladu, který zablokoval energetické dráhy. Bylo třeba podat silně zahřívací byliny, aby prohřály dráhy a zabránily průniku chladu a také byliny pro rozhýbání zablokované vody.  Dlouhodobě bylo třeba posilovat yang (bylinami i jídelníčkem) a k tomu udělat režimová opatření - pořídit si vlněné podvlékačky, pracovní boty s kožíškem uvnitř... prostě kašlat na parádu a poslechnout zprávu těla. 

Otoky nohou z dlouhého sezení (například při cestování) mají spíše příčinu se stagnaci Qi (čchi, energie) a je třeba podávat byliny, které rozhýbávají stagnaci a pomoci jim tím, že využijeme každou příležitost k fyzickému rozhýbání. Při dlouhém cestování v autobuse například alespoň kroužením kotníky. 

Podobně je to i u otoků nohou (ale i břicha a prsou) před menstruací. Jde o stagnaci Qi převážně v dráze jater a žlučníku. 

A stagnace Qi stojí i za otoky nohou v létě a horku. Stísněnost (stagnace) vede ke zhoršenému návratu krve a vznik horkosti ze stagnace, která se spojí s horkostí vnější, může stav ještě zkomplikovat (například zánět žil). 

Otoky v horní části těla (krk, podpaží, hrudník, horní končetiny) jsou více přisuzovány plicím (nedostatečnost Qi plic). Tyto otoky bývají často nejvýraznější ráno. 

Kromě bylinných směsí, které řeší výchozí patologii můžeme použít i byliny, které přímo “stahují vodu”.  

-Polyporus (Fu Ling) - odvádí vodu, posiluje slezinu.   

-Pornatka kokosová (Choroš oříš) - podporuje močení, odvádí z těla vlhkost. 

-Pilulka pěti slupek (106) - rozhýbává stagnaci vody a odvádí ji močením. 

-Slzovka (Yi Yi Ren) - velmi jemná bylina, která posiluje slezinu, rozhýbává Qi, vylučuje vlhkost i vlhké horko 

-Nápoj čínských mudrců - koncentrát ze slzovky (90%) a kůry mandarinky (10%), která posiluje rozhýbávací a vysušovací funkci slzovky. 

-MycoClean - koncentrát se slzovkou pro posílení sleziny, detoxikaci těla a odvedení přebytečné vlhkosti.