Padání vlasů

article-thumbnail
Padání vlasů není sice žádné život ohrožující onemocnění, ale umí hodně potrápit.

Občas se stane, že přijde žena, kterou trápí celá řada zdravotních obtíží, ale je přesvědčená, že „ty má pod kontrolou“ (bere na ně léky nebo je sledována na pravidelných kontrolách u lékaře), ale chce (nejlépe rychle) zlepšit kvalitu vlasů a zamezit jejich padání. V těchto případech se snažím vysvětlit, že nejdříve je zapotřebí dát do pořádku zdraví, posílit životní energii a vlasy se pak zlepší také.

Mezi nejčastější příčiny nadměrného padání vlasů patří:

  • Chudokrevnost.
  • Nemoci štítné žlázy.
  • Hormonální nerovnováha (pokles estrogenu po porodu či v klimakteriu) u žen.
  • Převaha mužských pohlavních hormonů (testosteronu). Muži jsou přece jen častěji plešatí než ženy.
  • Stres.
  • Některé léky (léčba při rakovině, ale i antidepresiva, léky na ředění krve, na snižování cholesterolu, antiepileptika a další).

Byliny na padání vlasů

Mezi nejznámější byliny, které pomáhají při padání vlasů, patří lopuch, kopřiva, list ořešáku, bříza, chmel. Všechny tyto byliny je možné použít jednotlivě i ve směsi. K popíjení můžeme použít například tuto směs: list kopřivy, břízy, ořešáku a šištice chmele. Pro podporu růstu a kvality vlasů je oblíbený i ajurvédský čaj Bhringaraj. A velmi účinná a oblíbená je VK Chmelová směs dědka kořenáře Nového (užívá se vnitřně i zevně).

Také zevně umí byliny podpořit růst vlasů. Kromě výše jmenovaných lze doporučit rozmarýnu, levanduli, mátu, šalvěj či tymián.  Jednotlivé byliny nebo jejich směs použijeme ve formě nálevu nebo odvaru na opláchnutí vlasů po umytí a také je vmasírujeme do vlasové pokožky. Použít můžeme i éterické oleje (například šalvěj, rozmarýnu, eukalypt, cypřišek, mátu). Pár kapek smísíme se základním olejem (například jojobovým, makadamiovým nebo argonovým) a použijeme k masáži hlavy.

Na trhu je samozřejmě také řada hotových přípravků proti padání vlasů. V Bylinkách Vám můžeme nabídnout například Capillus - Konopný šampon s kofeinem a konopné sérum s kofeinem, Bylinný vlasový elixír (na vtírání do vlasové pokožky), vlasovou vodu pana Wojnara, výluh z lopuchu Mgr. Podhorné (firma Naděje) a další.

Pohled tradiční čínské medicíny

Podle TČM jsou vlasy „výhonkem ledvin a nadbytkem krve“. Když se nad tím zamyslíme, tak to vlastně říká vše. Vlasy jsou silné, pevné a zdravé, když je naše životní síla (naše baterka, naše ledviny) v pořádku a když je naše krev tak silná, že je schopna vlasy vyživovat. Naprosto nejznámější čínskou bylinou na vlasy je He shou wu (rdesno mnohokvěté). Říká se mu bylina, která načerňuje vlasy. He shou wu posiluje ledviny i játra, vyživuje krev a tím předchází padání a předčasnému šedivění vlasů. Tato bylina je součástí směsi 119 Hříva černého vraníka (tablety), 163 Tajemství havraního copu (kuličky) i 013 Copy císařovny (tinktura).

Pokud ale vlasy padají v ohraničených okrscích (ohraničená ztráta vlasů), musíme navíc počítat se stagnací čchi a blokádou krve. Tady by pouze vyživování nepomohlo. Sáhneme tedy po směsích jako 014 Pilulka hořce (když je patrná silná stísněnost v dráze jater a žlučníku), 052 Jemnost nebeské víly (když je přítomna nedostatečnost krve a blokáda krve), 112 Uvolnění napjaté tětivy (jsou-li oslabené ledviny a stísněná játra se vznikem jaterního větru), 040 a 041 (jde-li o silnou blokádu krve).

A na závěr ještě jeden „babský recept“ pro zlepšení kvality i podpoření růstu vlasů:

Smícháme kostku droždí, žloutek a trochu kvalitního za studena lisovaného oleje (například makadamiového, arganového, konopného, kokosového).  Pro zlepšení prokrvení můžeme přikápnout jednu-dvě kapičky éterického oleje (viz. výše). Vlasy umyjeme (nemusíme to moc přehánět, protože později budeme mýt ještě jednou) a naneseme na ně směs. Jemně vetřeme i do vlasové pokožky. Pak vlasy zakryjeme igelitem a zabalíme do lehce nahřátého ručníku (nebo třeba nasadíme vlněnou čepici). Necháme působit minimálně půl hodiny.