Podběl - léčivý nebo jedovatý?

article-thumbnail
Když trošku vykouklo sluníčko, byla jsem na procházce a na hrázi rybníka mě pozdravily žluté kvítky podbělu. Každý rok si květ podbělu nasuším. Krásně mi voní, i když jsem se na Wikipedii dočetla, že je „bez pachu“ a na jiných stránkách dokonce, že nepříjemně páchne.

Když trošku vykouklo sluníčko, byla jsem na procházce a na hrázi rybníka mě pozdravily žluté kvítky podbělu. Každý rok si květ podbělu nasuším. Krásně mi voní, i když jsem se na Wikipedii dočetla, že je „bez pachu“ a na jiných stránkách dokonce, že nepříjemně páchne (asi autor nikdy nerozemnul mezi prsty kvítek podbělu – vyzkoušejte).

Naši zákaznici asi vědí, že v Bylinkách prodáváme pouze list podbělu. Podle naší legislativy se totiž květ podbělu prodávat nesmí. „Vědecké“ zdůvodnění je (cituji z publikace Květena ČR), že „Obsahuje některé nebezpečné alkaloidy, které mohou způsobovat vážná onemocnění“. Také jsem se dočetla že: „Dlouhodobé užívání může vést k poškození jater“.
Nechci pochopitelně zlehčovat tyto informace, proto prosím další povídání o podbělu berte pouze jako můj osobní názor.

Podběl lékařský (Tussilago farfara)
je vytrvalá bylina. Jeho žluté kvítky (květenství úbor) se objevují většinou v březnu a dubnu (díky letošnímu počasí asi i v květnu). Listy vyrůstají až po odkvětu. Vyskytuje se na rumištích, příkopech, okrajích cest a březích potoků. Má rád obnažené půdy, takže jej často najdeme i na skládkách a návozech zeminy. Roste v Evropě, v Asii a vyskytuje se i v Severní Americe.

Jako léčivka byl využíván už ve středověku. Léčivý je květ i list. Působí protizánětlivě, expektoračně (usnadňuje odkašlávání) a spasmolyticky (uvolňuje křeče hladké svaloviny). Obsahuje mnoho slizů, které se podílejí na ochraně a čištění sliznic v průduškách i trávicím traktu. Bývá využíván při rýmě, zánětu hrtanu a nosohltanu, při kašli, chrapotu, astmatu a zánětu průdušek. Pomůže i při zánětech žaludku a střev. Trávení napomáhají i obsažené hořčiny. Má také mírný močopudný účinek. K vnitřnímu užívání připravujeme nejčastěji nálev.
Na problémy dýchacích cest nejlépe v kombinaci s bylinami jako lípa, bez, divizna, sléz či jitrocel. Při zánětech trávicího ústrojů kombinujeme například s řepíkem, měsíčkem slézem a podobně.

List bývá často používán zevně na obklady při zánětech žil, kožních vředech, popáleninách. Přikládá se i na oteklé a bolavé klouby například při revmatismu. Na obklady můžeme použít čerstvé listy (před použitím doporučuji mírně poklepat či pomačkat nebo napařit v napařovacím hrnci), ale lze připravit i obklad ze sušených listů (spařit trochou horké vody a po vychladnutí přikládat).

Osobně se také nepřikláním k dlouhodobému podávání květů podbělu. Vždyť také není důvod. Když ale přijde nachlazení a kašel, je pro mě voňavý čaj s lípou, bezem, podbělem a medem nostalgickou vzpomínkou na dětství i příjemným pomocníkem v léčbě.