Podrážděný žlučník

article-thumbnail
Když mi volá moje maminka, abych jí přinesla žlučníkový čaj, tak se zcela určitě něčím vynervovala. Někomu se zase žlučník ozve po dietní chybě. Pořádný žlučníkový záchvat položí na lopatky i silného chlapa. Proč tedy vlastně žlučník zlobí, co nám říká?

Žlučník je dutý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodní straně jater. Je zásobárnou žluči, kterou produkují játra. Jeho hlavním úkolem je žluč uchovávat a uvolňovat do dvanáctníku tehdy, když je to nejvíce zapotřebí – tedy po jídle. Žluč má důležitý úkol především při trávení tuků, které pomáhá emulgovat (rozštěpit na malé kapénky).

Ing. Jiří Janča, proslulý bylinář a terapeut, říkával, že žlučník je tiskovým mluvčím jater. I z pohledu tradiční čínské medicíny je žlučník párovým orgánem jater. A také naši lékaři dobře vědí, že žlučníku škodí stejné věci, jako játrům. Tj. především nevhodná strava a stres.

Pokud jde o stravování, žlučníku především neprospívají jídla tučná, těžká, smažená, ostrá. Úplnou pohromu může vyvolat i zákusek. Takový větrník (kombinace tučného a sladkého) může být posledním, co si dáte, před žlučníkovým záchvatem.

Z pohledu psychosomatiky, žlučník jen málo kdy zlobí lidi spokojené a veselé. Naopak, ten kdo se neumí uvolnit nebo má sklon k zášti a závisti, zakládá si na žlučníkové problémy.

Pokud dojde k podráždění žlučníku, objevuje se pocit plnosti, tlak či bolest v pravém podžebří, nevolnost až zvracení, nadýmání, průjem. Bolest může vystřelovat i do zad.

První pomocí je především přísná dieta. Než se přežene nejhorší, nejezte nic, jen popíjejte slabý, mírně oslazený černý či zelený čaj, který střídejte s bylinným čajem na žlučník. Při zvracení pomůže i chladná cola. Pak si můžete dát trochu rozvařené rýže, později podušenou zeleninu, polévku. Další potraviny se vyplatí přidávat velmi opatrně.

Bylinky: žlučníku prospívají jak výrazné hořčiny – zeměžluč, pelyněk, jablečník, vachta, tak bylinky jemné (uklidňující trávení) – řepík, měsíček, meduňka, máta a další. K dostání jsou i bylinné směsi a to ve formě čaje nebo kapek.

Z čínských bylin se na akutní žlučník hodí směsi jako 014 Pilulka hořce, 020 Kameny z údolí Šaolin, 064 Utišení větrné bouře.