Podzimní virózy (období plic) 

article-thumbnail
Téměř každý podzim přináší s ochlazením i nachlazení, rýmy a kašle. A letos je obraz kašlajících a smrkajících lidí obzvláště pestrý. Jako by nám virózy chtěly ukázat, že se nemáme zabývat jen koronavirem, ale i ostatními “běžnými” viry a bakteriemi.  

 

Největším pomocníkem těla, které se zrovna potýká s bolestí v krku, rýmou či kašlem je bezesporu teplá postel a hrnek horkého čaje. Mnoho dalších pomocníků pak najdeme i mezi bylinami. 

Z našich českých bylinek můžeme při nachlazení sáhnout například po lípě, bezu, mateřídoušce, tymiánu, šalvěji, třapatce.  

Při bolesti v krku můžeme kloktat šalvěj (nálev) nebo si do krku stříkat tinkturu z lichořeřišnice nebo RK (dubové kapky). 

Když nás zlobí rýma, tak kromě bylinných čajů (Hepčík, Dalchini, lípa, bez...) pomohou i přípravky přímo do nosu - například koloidní stříbro nebo nosní olej (v Bylinkách máme i nosní olej vhodný pro děti - Nosánek.) 

Při kašli pomohou byliny jako: jitrocel, sléz, divizna, prvosenka, mateřídouška, lišejník islandský či proskurník a vždy bychom měli pamatovat i na zábal na průdušky, případně medovou masáž. V Bylinkách máme v nabídce i řadu míchaných čajů. Například Děčínskou směs (vhodná především na suchý kašel), Průduškový čaj (pomáhá s odhleněním), ajurvédský čaj Tulsi (při silném kašli i zápalu plic), peruánský čaj Muňa Wira při nachlazení a kašli... Velmi oblíbené jsou i sirupy (průduškový, Mišpulníkový, jitrocelový...) a kapky či koncentráty - například Průduškový Epam 21, Mukoben (Naděje), Diviznová, Podbělová či Lékořicová směs dědka kořenáře Nového... 

Pro celkové posílení (nakopnutí imunity) můžeme doplnit přírodní vitamín C (například formou rakytníkové šťávy nebo sirupu a dispozici máme i přírodní vitamín C v prášku) a Acerolu nebo můžeme využít některé z bylin nebo směsí na posílení imunity a s protivirovým a protibakteriálním účinkem - třapatka (echinacea), rakytník, hlíva... Z osvědčených koncentrátů mohu doporučit například TK tymiánový koncentrát dědka kořenáře, Vironal, Baktevir, Dračí krev (Sandre de drago). 

A co čínská medicína? 

Z pohledu tradiční čínské medicíny patří podzim plicím (párovým orgánem je tlusté střevo). 

Plíce jsou vrchním velitelem ozbrojených sil. Řídí vojsko (obrannou energii), které stojí na hranicích a brání průniku škodliviny. Jsou nejvýše položeným orgánem a jejich vývodem je nos, který často bývá vstupní branou infekce (rýma). Především stav plic tedy rozhoduje o tom, jak jsme náchylní na nafoukání a virózy (jak silnou máme imunitu). Podzim je větrné období a plíce se větru obávají. Když na nás nafouká, může dojít k zablokování plic (suchý, štěkavý kašel).  

Plíce patří k elementu kovu a kovu přináleží ostrá chuť, která rozptyluje chlad a uvolňuje stagnaci. V podzimním období budou vhodná kořeněná jídla – do stravy zařadíme cibuli, česnek, křen, zázvor. Pomohou nám prohřát tělo a zároveň likvidují viry a bakterie.  Plicím a především tlustému střevu škodí sucho. Do jídelníčku bychom proto měli zařadit polévky, které přirozeně zvlhčují.  Zároveň bude vhodné konzumovat ořechy a semínka, která pomohou orgány kovu promazávat svým přirozeným obsahem olejů. Střevo také potřebuje dostatek vlákniny. Nezapomínejme proto ani na celozrnnou rýži, kroupy, pohanku, slzovku a pochopitelně zeleninu a to zeleninu tepelně upravenou.  

Plíce jsou také nejvyšším soudcem a na podzim posoudí, jestli jsme v období babího léta posilovali slezinu a předešli tak zahlenění, máme-li dostatečnou energii (čchi), jejíž součástí je i energie obranná, jak jsme v harmonii sami se sebou v (jestli máme právo volně dýchat) nebo jestli nedusíme své blízké (nedovolíme jim volně dýchat)… 

Mezi byliny posilující imunitu patří ty, které doplňují obrannou energii, případně přímo posilují plíce. Patří mezi ně například Kozinec blanitý (astragalus), Reishi, Shiitake,  Cordyceps (housenice čínská)...  

Sáhnout můžeme také po řadě směsí: Mycocomplex (Mycomedica), Ebenový větrolam (kód 153), pro děti Mycobaby dračí sirup... 

Když už se nachlazení objeví, máme k dispozici celou řadu směsí: 

002 - nastupující viróza s horečkou či pocitem horkosti, bolestí v krku, bolestí hlavy... 

003 - nastupující viróza s pokašláváním, směs vhodná pro děti, vhodná i při zánětu spojivek 

004 - nastupující viróza se zimomřivostí, pocitem zimnice a zatuhlých svalů a s výraznou bolestí hlavy 

007 - rýma jak nastupující, tak chronická, jemná směs vhodná i pro děti 

030 - rýma a kašel s horkostí (žlutozelené hleny, tlak na hrudi nebo dutinách, horečka nebo horkost) 

031 - silné zahlenění s vykašláváním velkého množství hlenů 

032 – plnost na plicích (tlak, zhoršené dýchání), přítomnost hlenů s obtížným odkašláváním 

033 - suchý, štěkavý až bolestivý akutní kašel.