Sléz – jednička na suchý kašel

article-thumbnail
Sléz má účinky protizánětlivé a hojivé. Používá se především při léčbě onemocnění dýchacích cest. Nejčastěji při suchém, dráždivém kašli, chrapotu, zánětu hrtanu a problémech s hlasivkami. Využijeme ho ale i při zahlenění, protože rozpouští hlen a usnadňuje odkašlávání. Pomáhá i u potíží trávicího ústrojí - podrážděná sliznice trávicího traktu, zánět jícnu, žaludku a střev, žaludeční a dvanácterníkové vředy.

Sléz (Malva) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Zahrnuje asi 30 druhů, rozšířených zejména ve Středomoří a Asii. Slézy jsou byliny nebo keře se střídavými dlanitými listy a často s nápadnými květy. V České republice roste 5 druhů slézu, některé další druhy jsou pěstovány jako okrasné rostliny. V bylinářské praxi je využíván především sléz maurský, sléz velkokvětý, slézpřehlížený a sléz lesní. V přírodě u nás najdeme sléz na mezích, rumištích,v křovinách a podél cest. Daří se mu na půdách bohatých na dusík. Sbírá se květ a list slézu. Rostlina obsahuje hlavně slizy a třísloviny, ale také vitamín C a karoteny.

Sléz má účinky protizánětlivé a hojivé. Používá se především při léčbě onemocnění dýchacích cest. Nejčastěji při suchém, dráždivém kašli, chrapotu, zánětu hrtanu a problémech s hlasivkami. Využijeme ho ale i při zahlenění, protože rozpouští hlen a usnadňuje odkašlávání. Pomáhá i u potíží trávicího ústrojí - podrážděná sliznice trávicího traktu, zánět jícnu, žaludku a střev, žaludeční a dvanácterníkové vředy. Působí mírně projímavě.

Sléz má příjemnou chuť a jeho působení je velmi jemné a proto je vhodný i pro děti, oslabené a staré lidi. Je součástí mnoha směsí na zlepšení stavu sliznic dýchacího i trávicího ústrojí.

Zevně je sléz využíván jako kloktadlo a je možné ho použít i na obklady a koupele na poškozenou kůži, suché a svědivé ekzémy.

Ze slézu můžeme připravit nálev (polévkovou lžíci slézu zalijeme 
¼ l vařící vody a necháme louhovat 10 minut). Pokud ale chceme využít největší výhodu slézu (obsah hojivých slizovitých látek), zvolíme macerát za studena. Polévkovou lžíci slézu zalijeme ¼ litrem vlažné vody a louhujeme několik hodin. Nakonec můžeme opět mírně přihřát, ocedíme a po troše popíjíme.

A ještě jedna zajímavost. Když sléz zalijeme horkou vodou, voda krásně zmodrá. Později sice dostane klasickou bylinkovou barvu, ale toto „kouzlo“ se určitě bude líbit dětem. Můžeme ji slíbit čaj „Šmoulí čaj“. L.P.