Srdce potřebuje čas na regeneraci

article-thumbnail
Srdce je silný orgán. Vždyť je to také (z pohledu tradiční čínské medicíny) císař - vládce celé říše (těla). Může být ale ohroženo horkem, blokádami a vyčerpáním jinu či krve.

 

A když už se u něj nějaký problém (nemoc) projeví, je nanejvýš vhodné zamyslet se nad tím, co císaře oslabilo či zranilo a udělat nápravu. A dát srdci dostatečný čas na regeneraci.

K napsání tohoto příspěvku mě přivedla emailová komunikace, kterou teď vedu s jednou mladou ženou. Budeme jí říkat Hana. Paní Hana prodělala téměř před dvěma roky streptokokovou infekci, u které se objevily silné palpitace, takže musela být hospitalizována. Dle lékařů to vypadá, že prodělala myokarditidu (zánět srdeční svaloviny). Přestože se při vyšetření na srdci neukázaly žádné negativní změny, palpitace při námaze přetrvávají a omezují ji i v běžných aktivitách a to přesto, že bere léky na arytmii.

Na jazyku byla patrná horkost i blokády v oblasti srdce a také Tan (vnitřní zahlenění), takže jsem první dávku bylin směřovala k uvolnění blokád, ochlazení horka a vyčištění hlenu. Po první (zhruba šestitýdenní) kůře bylo paní Haně lépe – povolilo vnitřní napětí, upravilo se trávení, ale palpitace zůstaly zhruba stejné. Paní Hana začala zase uvažovat o katetrizační ablaci. Jde o zákrok, při kterém je pomocí katetru (tenoučká elektroda, která je do těla zavedena například tříslem) spálena tkáň v srdci, která vyvolává arytmii. Možná nakonec ke katetrizaci dojde, možná ne, jenže je dobré si uvědomit, že katetrizace neodstraní horkost ani blokádu ani nevyživí srdce. Jen pravděpodobně zruší (ne vždy tento zákrok zabere) bušení srdce. Je to podobné, jako bychom zalepili (či kladivem rozbili) kontrolku v autě, která nás na něco upozorňuje.

Nakonec jsme se s paní Hanou dohodly, že budeme dále pokračovat s uvolňováním blokády a odváděním horkosti a k tomu začneme srdce vyživovat (budeme vyživovat jin). Paní Hana si sama uvědomila, že před vypuknutím infekce, která vedla k problémům se srdcem, byla vyčerpaná fyzicky i psychicky, žila ve značném napětí a možná i nějakou infekce přechodila. Prostě terén byl připraven a silný zánět stav dorazil.

Akutní stav už odezněl, srdce ale ukazuje, že potřebuje mnohem víc péče. Celý tento proces může být ale velmi léčivý. Může vést k uvědomění si životních priorit, k odhození některých starých (v této chvíli už nepotřebných) zátěží a k vytvoření nového, laskavějšího přístupu – v první řadě k sobě.

Srdce (laskavý vládce říše), chce cítit volnost (císař potřebuje volnost v rozhodování, aby mohl řídit svou zemi) a sílu (vyčerpaný císař je slabý a pak je slabá i celá říše). Když otevřeme svá srdce a dovolíme si milovat vše kolem nás (přírodu, lidi laskavé, ale i nelaskavé…)a především sebe samé, bude náš císař silný a laskavý. Tělo (říše) bude zdravé. A také bude pro nás snadnější naslouchat intuici – jít za hlasem svého srdce.