Tetanie, tiky, křeče

article-thumbnail
Tetanie se vyskytuje často a stále častěji i u velmi mladých lidí (středoškoláků a mnohdy už i žáků ZŠ), proto bych se chtěla bych se zamyslet nad jejími příčinami a možnostmi léčby.

Je dobré si uvědomit, že tetanie není nemoc. Je to reakce těla na akutní nedostatek vápníku a hlavně hořčíku. Projevuje se zvýšenou dráždivostí nervosvalového ústrojí, zejména brněním v prstech a chodidlech, křečemi a tiky. V extrémních případech se mohou objevit poruchy dýchání nebo poškození svalové tkáně silnými křečemi. Na úrovni psychiky může docházet k podrážděnému nebo agresivnímu chování.

 

Tetanie má dvě formy – latentní a manifestační.

Latentní (skrytá) forma se projevuje sklonem ke křečím, pocitem vnitřního neklidu, nedostatku vzduchu, slabostí v končetinách, mravenčením končetin, bolestí hlavy, přecitlivělostí na hluk a podobně.

Manifestační forma se projevuje silnými křečemi a rozsáhlými tetanickými záchvaty, které mohou trvat i hodiny.


Po doplnění minerálů (především hořčíku) příznaky ustupují. JENŽE když jsou příznaky (zvláště ty latentní – mírnější) považovány za něco v podstatě normálního a doporučeno je pouze dlouhodobé doplňování hořčíku, nic se nezmění. Setkala jsem se se zákaznicí, která hořčík užívala několik let bez přerušení, a přesto v noci dostávala takové křeče, že zůstala (podle vlastních slov) „tuhá jako prkno“. Zabíraly už pouze infuze hořčíku.


Jaké jsou nejčastější příčiny nedostatku hořčíku (i dalších minerálů)?

- Strava

Pokud je strava převážně průmyslově zpracovaná – polotovary, uzeniny, bílý cukr, bílá mouka…, tak minerály příliš nedoplní. Naopak celozrné obiloviny (hlavně kaše), ořechy, semínka (mák, dýně), čočka, fazole, špenát, datle, banány, sušené meruňky, vejce, melasa, candát, losos, tuňák…minerály (a především hořčík) pomohou doplnit.

- Sport

Hořčík je důležitý pro správné fungování svalů a při fyzické námaze se vylučuje potem.

- Léky

Některé léky (diuretika, sulfonamidy, kortikosteroidy) mohou způsobit horší vstřebávání hořčíku.

- Stres

Při stresu se uvolňují katecholaminy, které podporují zvýšené vylučování hořčíku do moči a to vede následně k poklesu hořčíku v krvi a ke vzniku křečí.


 

Doplnění minerálů

Potravinových doplňků, které doplňují vápník a hořčík je celá řady. Vždy je ale lepší zvolit formu, která je dobře vstřebatelná. Pro mě jsou nejsympatičtější minerály rostlinného původu - Fytominerál (Energy). Výborná vstřebatelnost je i u přípravků ve formě koloidního roztoku: Koloidní minerály, Koloidní hořčík (Pharma Activ). Na začátku (pokud trvají příznaky tetanie) je dobré dávku minerálů navýšit minimálně 2x oproti doporučené dávce. Po odeznění příznaků dávku snižovat a postupně minerály vysadit nebo alespoň neužívat trvale – udělat občas pár dní pauzu.

Kromě perorálního užívání hořčíku (ústy) můžeme využít i vstřebávání kůží a to buď formou koupelí (Epsomská sůl) nebo vtíráním (Hořčíkový olej Saloos).


Byliny

Byliny samozřejmě také obsahují minerály. Vyšší obsah hořčíku má například bazalka, jetel, vojtěška. Důležitější je ale úloha bylin pro navození vnitřního klidu. Když jsme v pohodě a uvolnění hořčík se z těla méně odbourává. Pomohou byliny jako meduňka, kozlík, mučenka, třezalka, šišák bajkalský, dobromysl, srdečník, hloh, mateřídouška a další. K dispozici máme i bylinné směsi – Flegmatik (čaj i kapky), Neurosan, Valocardum, Klidex (kapky Naděje), NK Dobromyslová směs dědka kořenáře, Epam 96 psychický…


Pohled tradiční čínské medicíny

Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou křeče (tiky, záškuby) způsobeny vnitřním větrem. Vnitřní vítr vzniká nejčastěji na podkladě nedostatečnosti krve a vlastně i jinu, protože krev je součástí jinu (Je takové rčení: „Kam neteče krev, tam fouká vítr“) a na základě vnitřní stísněnosti (stísněnost jater).

Pokud je převažující nedostatečnost, jsou příznaky mírnější (tiky, mírné bušení srdce, bolest hlavy, vnitřní chvění, mravenčení v končetinách).

Pokud převažuje nadbytek (stísněnost jater se vznikem horka), jsou příznaky výrazné – výrazné křeče, silná podrážděnost až agresivita.

Pomohou směsi jako 112 Uvolnění napjaté tětivy (utišuje jaterní vítr, ochlazuje horkost, vyživuje jin, utišuje mysl), 066 Vidina pokojného odpočinku (utišuje jaterní vítr a vyživuje krev jater), 014 Pilulka hořce (uvolňuje silnou stísněnost jater a vlhké horko v dráze jater a žlučníku, ochlazuje horkost), 061 Volnost svobodného poutníka (vyživuje krev a energii, posiluje slezinu, uvolňuje stísněnost jater), 062 Zklidnění zčeřené hladiny (vyživuje krev a energii, posiluje slezinu, uvolňuje stísněnost v dráze jater a žlučníku a chladí horkost), 068 Rozpletení zamotaného klubíčka (vyživuje jin jater a ledvin, uvolňuje stagnaci v dráze jater, ochlazuje horkost z nedostatku).

V kapkách například směs 044 Moře vzdechů (uvolňuje stagnaci jater, vyživuje játra i ledviny, utišuje ducha) nebo 001 Rozbití okovů (odpovídá ve wanech 061).


To nejdůležitější na konec

Doplnit minerály, užívat byliny… to je důležité a pomáhá to. Úplně nejdůležitější ale je pochopit, proč problémy vznikly a udělat opravu – upravit jídelníček, naučit se přiměřeně odpočívat, nebrat zbytečně léky, které snižují hladinu hořčíku a především UVOLNIT SE, netlačit tolik na život, naučit se vypnout hlavu. Pomůže jóga, taiči, procházky v přírodě, meditace… Každý kdo cítí vnitřní napětí, má zatuhlou šíji, bolesti hlavy, tetanii by měl vědomě udělat denně alespoň jednu věc jen tak - pro radost. Ale proč čekat až budou potíže, dělejme to hned.


Nakonec ještě přidám charakteristiku hořčíku z knihy Miroslava Hrabici Prvky a minerály trochu jinak: „Hořčík symbolizuje klid a mír těle“.