Zánět dutin

article-thumbnail
Sinusitida - zánět vedlejších dutin nosních, většinou bývá komplikací obyčejného nachlazení s rýmou, které je způsobeno viry. Při zánětu vedlejších nosních dutin pacient cítí tupou bolest v oblasti hlavy a obličeje, zvláště čela a nadčelistních prostor. Někdy se objevuje tlak v uších. Bolest se zvětšuje při změně tlaku a polohy hlavy, hlavně při předklonu, v leže či smrkání. Ze smyslových vjemů je snížen čich, chuť a někdy i sluch. Dotek postižených míst je nepříjemný a bolestivý.

Sinusitida - zánět vedlejších dutin nosních, většinou bývá komplikací obyčejného nachlazení s rýmou, které je způsobeno viry. Při zánětu vedlejších nosních dutin pacient cítí tupou bolest v oblasti hlavy a obličeje, zvláště čela a nadčelistních prostor. Někdy se objevuje tlak v uších. Bolest se zvětšuje při změně tlaku a polohy hlavy, hlavně při předklonu, v leže či smrkání. Ze smyslových vjemů je snížen čich, chuť a někdy i sluch. Dotek postižených míst je nepříjemný a bolestivý. Smrkání je obtížné, nosní hlen je husté konzistence a žlutozelené barvy, někdy s příměsí krve. Nemocný je celkově schvácen, jeho pracovní výkon se snižuje, mohou ho provázet zvýšené teploty až horečky. Dech má z důvodu infekce typický zápach, v ústech je nepříjemný pocit. Někdy se přidá i bolest v krku či kašel.
Léčba. Po potvrzení diagnózy sinusitidy, jejímž původcem jsou většinou bakterie streptokoků, lékař předepíše antibiotika. Ty pacient pravidelně užívá po dobu nejméně deseti dní. Jako doplňující léky se doporučují nosní kapky a léky snižující otok sliznice. Při bolestech se mohou užívat v rozumné dávce analgetika. Někdy pomáhají koupele paží a dolních končetin v teplé vodě. Pokud se touto standardní léčbou nepodaří potlačit zánět a uvolnit dutiny, může lékař nařídit tzv. punkci, při které se speciální jehlou odsávají nahromaděné hleny, a postižená oblast se proplachuje. Při závažném stavu se přistupuje k chirurgickému zákroku.

Tolik popis a oficiální způsob léčby. Ale nebojte se, nebudme užívat ani antibiotika ani analgetika a nedostaneme se k punkci ani chirurgickému zákroku. Chce to ale postupovat s rozumem.

Prevence 
Prevencí je jednak celkové posilování imunity (echinacea, rakytník, hlíva…) a pak, pokud už jsme zánět dutin prodělali (problémy se rády vrací), hlídáme si, aby na nás nenafoukalo, nepodceňujeme rýmu – prostě, snažíme se potížím předcházet.

Počínající rýma
Pokud máme odvahu, můžeme hned při počínající rýmě stříknout do nosu dubovky (RK). Je to „bomba čenichovka“, ale účinek je okamžitý. Méně odvážní použijí například nosní olej. Také můžeme použít spreje či výplachy nosu s Vincentkou nebo se solí. Do vzduchu rozprášíme rostlinné silice (Spiron, Respiran, Eukalyptový sprej). Jednak tím snížíme riziko šíření infekce (silice mají antiseptické účinky), jedna se nám bude lépe dýchat. Na začátku, kdy je sliznice oteklá, ale z nosu teče zatím jen vodnatý sekret, můžeme inhalovat. Pro inhalaci se hodí roztok se solí, z bylin můžeme použít například tymián, mateřídoušku, eukalypt. Později, když se objeví husté hleny, raději inhalace vynecháme, lze ale provést výplach nosu. Při zahlenění je také vhodné popíjet byliny na odhlenění (jitrocel, divizna, podběl, lišejník…). Ze směsí se bude hodit Islandský vánek a především aujrvédský čaj Dalchini.

Zánět dutin
Pokud se objeví tlak či bolest v dutinách a další příznaky (viz. první odstavec), použijeme jednak protizánětlivé byliny – lichořeřišnice, grepové kapky, Sandre de drago (dračí krev), TK (tymiánová směs „dědka kořenáře“ Nového), Grepofit… a dále byliny na odhlenění (nejlépe Guduchi). Zároveň použijeme SUCHÉ teplo – nahřejeme plátěný pytlíček s heřmánkem nebo levandulí a přikládáme, použijeme solux, natáhneme vlněnou čepici až po nos… prostě dutiny prohřejeme – NENAPAŘUJEME.
Vhodné je také provést propláchnutí dutin. Vezmeme byliny jako měsíček, heřmánek, přeslička, anýz. Uvaříme z bylin čaj, necháme vychladnout na tělesnou teplotu, mírně posolíme. Lehneme si na záda, hodně zakloníme hlavu a do nosu nalijeme (například injekční stříkačkou) bylinný odvar a necháme ho natéct do dutin - kam až to jde, pak tekutinu pořádně vysmrkáme (nejlépe nad umyvadlem).

Už když začíná rýma, vyvarujeme se zahleňujících potravin (především mléčné výrobky a sladkosti) a teď se jim pochopitelně vyhýbáme ještě důsledněji.

A čínská medicína?
Asi nejuniverzálnější směs na „otevření nosu“ je Vyvanutí dračí jeskyně (007). Můžeme ji nasadit už u počínající rýmy, ale hodí se i při zánětu dutin. Pokud jsou výraznější projevy zánětu (teplota, otok), nasadíme 007 spolu s některou z protizánětlivých směsí – Stín brokátového závoje (012) je jemný a vhodný i pro děti, Vystydnutí horké plotny (013) použijeme u silného zánětu (horečka). Pokud je zánět dutin spojen se začervenáním nosu, čela nebo tváří, vezmeme směs Ukotvení horkovzdušného balónu (030). U silného zahlenění lze 007 kombinovat s Vůní z borovicového háje (031) nebo Ozvěnami himalájského hromu (032) a vhodný bude také Nápoj čínských mudrců nebo slzovka. Při opakujících se zánětech se zahleněním (především na jejich doléčení) se hodí také směs Zrození Fénixe (009).

Vždy platí, že pokud je v těle zánět, je nutné, dopřát mu odpočinek. Pokud se tedy nechceme dočkat punkce dutin či chirurgického zákroku, natáhneme vlněnou čepici až na nos, vlezeme do teplé postele a dáme si pár dní odpočinek.