Zvýšené pocení

article-thumbnail
Pocení má pro náš organismus velký význam. Je nástrojem termoregulace. Podle Wikipedie se průměrná tělesná teplota na povrchu člověka se pohybuje v rozmezí 35,8 °C až 37,3 °C a normální teplota tělesného jádra je do 38 °C. Pokud dojde ke zvýšení teploty (ať z vnějších či vnitřních příčin), tělo na to reaguje zvýšeným pocením, které odpařováním z povrchu těla chladí organismus.

Zvýšené pocení může mít řadu příčin: nemoc (například zánět, zvýšená činnost štítné žlázy nebo cukrovka), akutní stres, užívání některých léků (antidepresiva), onkologická léčba a další. Pořádně zapotit se můžeme i po nevhodném jídle (horké, ostré, těžké jídlo a alkohol) a studený pot často doprovází abstinenční příznaky při vysazení návykových látek (drogy, alkohol, léky). Také návaly horka v menopauze mohou být provázeny pocením. 

Pocení může být celotělové, nebo se může potit jen určitá část těla. Například při trémě se občas potí pouze ruce, někdo se zase při stresu potí v podpaží…

Pokud je pocení opravdu silné, měli bychom se nejdříve zamyslet nad příčinou a až potom se ho snažit zmírnit.
Protože média a reklamy nás přesvědčují, že ten, kdo se potí je naprosto společensky znemožněn, udělají lidé pro zastavení pocení ledacos. Možná je například aplikace botulotoxinu či zničení potních žláz laserem. My se samozřejmě podíváme po jemnějších možnostech.
Pokud sáhneme po deodorantu či antiperspirantu, doporučuji vybrat přípravky bez hliníku, parabenů. V Bylinkách můžeme nabídnout například deodorant ve spreji firmy Sportique nebo ve formě kuličky značky Melisa. Proti zvýšené potivosti a zápachu nohou je velmi oblíbený přípravek Tea-tree oil spray od firmy Dr. Popov. 

Také některé byliny snižují potivost. Nejznámější z nich je šalvěj, kterou můžeme použít jak vnitřně (formou nálevu nebo tinktury) tak zevně ke koupelím a oplachům. Pro vnitřní užití se dále hodí Yzop a na koupele (zvláště na koupele nohou) můžeme použít odvar z dubové kůry. V letních vedrech pomůže popíjení slabého zeleného čaje (ne příliš studeného), který lehce ochlazuje a pomáhá tím tělu v termoregulaci a podobné účinky má také máta. Při dlouhodobém pocení lze doporučit například popíjení směsi ve složení: šalvěj, yzop, meduňka, srdečník a hloh. Případně můžeme sáhnout po hotové směsi – například čaj Proti pocení (Natura) nebo Antipot (Dr. Popov). Pocení v klimakteriu mírní jeřáb ptačí, jetel červený, ploštičník, čaj klimakterin, kapky Gynex či Estrozin a další.

Čínská medicína
Pro čínskou medicínu je pocení důležitým příznakem, protože nadměrné pocení zraňuje krev (vyčerpává organismus). Příčinou může být jak stav nadbytku, tak nedostatku.

Stav nadbytku – v tomto případě jde buď o nadbytek jangu (v těle přetrvává zánět) nebo o blokádu se vznikem horkosti. Nadbytek jangu si asi umíte představit – po prodělaném horečnatém onemocnění (například angína nebo zápal plic) přetrvává pocení, protože zánět ještě není pořádně doléčený. Pomohou směsi na doléčení zánětu – například 012 Stín brokátového závoje. 
Blokáda se vznikem horka začíná často u psychické nepohody. Něco se na nás valí, nestíháme, máme pocit, že musíme, nesmíme, měli bychom…. Prostě v těle narůstá napětí (nejčastěji v dráze jater a žlučníku). A když něco mačkáme, tak se to nakonec přehřeje a vznikající horko se tělo snaží odvést pocením. Velmi často se objevuje pocení v podpaží (vedou tudy dráhy jater i žlučníku), ale i na hrudi nebo na hlavě (horko stoupá vzhůru). Někdy se vnitřní napětí projevuje tak, že tělo je teplé, ale dlaně a chodidla jsou studené a mohou se (ale nemusí) zvýšeně potit. Jde o stav, kdy horkost byla uvězněna uvnitř těla a nemůže (díky blokádě) dojít až k periferii. Pomohou směsi, které uvolňují blokádu a chladí horko. Při mírnějších příznacích 062 Zklidnění zčeřené hladiny. Při výraznějších projevech například 014 Pilulka hořce, 065 Pilulka čtverého protitoku a podobně.

Stav nedostatku – jde o nedostatek čchi (energie) nebo jinu. Pokud jde o nedostatečnost čchi, máme před sebou člověka oslabeného, unaveného (například po nemoci nebo po velkém vyčerpání), který se někdy potí i spontánně (nic nedělá a stejně se potí) a hlavně se zapotí při sebemenší námaze (chůze). Pomohou doplňovače čchi – například Reishi, 152 Tygří pramen, 154 Tok horního pramene. Pokud je vyčerpaný, potící se člověk zimomřivý (hlavně chladné nohy), uleví mu Cordyceps.
Při nedostatečnosti jinu můžeme mít před sebou vyčerpaného člověka, ale také někoho, kdo vypadá, jako by byl nabitý energií (pobíhá, pracuje, neumí odpočívat). Žene ho (častěji ji) prázdné horko. Pocit nezdolné energie je ovšem zdánlivý a ve chvíli, kdy se opravdu projeví vyčerpání, je často zle – únavový syndrom, autoimunitní zánět…. Vyčerpání jinu je mnohem častější u žen a v období klimakteria jde dokonce o přirozený stav, který (pokud není komplikován dalšími problémy) se zase upraví a návaly a pocení pominou. Pomohou směsi, které vyživují yin (181……) nebo při větším horku směsi které vyživují jin a chladí horko z nedostatku 185 Svěžest podvečerní pagody….

Kromě výše zmiňovaných čínských bylin, mírní zvýšené pocení
i Klanopraška čínská (Schizandra), která svou svíravou energií stahuje póry a zpevňuje povrch těla. Kombinovat ji můžeme s kteroukoliv směsí. Doporučuje se rozžvýkat několik sušených plodů denně.