Zvýšený kreatinin může znamenat nebezpečí selhání ledvin

article-thumbnail
Ne příliš často, ale bohužel dost pravidelně, se stává, že nám někdo v Bylinkách řekne: „Ten můj doktor se snad zbláznil. Byl jsem jen na preventivce, vůbec jsem nebyl nemocný, nic mi není a on mi přitom řekl, že jestli se mi nezlepší hodnoty kreatininu, hrozí mi do budoucna dialýza.“

Pro prvotní definici jsem tentokrát sáhla na stránky medixa:
Co je to tedy kreatinin? Kreatinin je odpadním produktem metabolismu svalových buněk. V těchto buňkách se nachází kreatinfosfát, látka sloužící jako pohotovostní zdroj energie. Když buňka energii kreatinfosfátu spotřebuje, zůstane jí nepotřebný kreatinin, jako když sníme müssli tyčinku a zůstane nám prázdný obal. Kreatinin je poté uvolněn do krve, dostává se do ledvin, tam je profiltrován a veškerý profiltrovaný kreatinin se stane součástí moče. Žádný kreatinin se po filtraci nemůže zpět vstřebávat, takže jeho množství v krvi nás velmi přesně informuje o filtrační schopnosti ledvin. Ta může klesat při různých onemocněních ledvin, tím pádem vázne odstraňování kreatininu z krve a jeho množství v krvi stoupá.

Zatímco zvýšená hladina kyseliny močové může znamenat jen dietní chybu, zvýšená hladina kreatininu v krvi je velkým vykřičníkem, který nám říká, že s ledvinami by něco nemuselo být v pořádku. Hladina kreatininu stoupá, když klesá filtrační schopnost ledvin. S takovýmto stavem se setkáváme při onemocněních, jako je glomerulonefritida (zánět ledvin způsobený infekcí, nebo autoimunitním mechanismem), pyelonefritida (bakteriální nákaza ledvin), tubulární nekróza ledvin (poškození toxiny, drogami), obstrukce (ucpání) vývodných cest močových kamenem, hyperplázií prostaty nebo nádorovým procesem nebo jako s důsledkem sníženého průtoku krve ledvinami, který může mít příčinu v oběhovém selhání, ateroskleróze, dehydrataci nebo v komplikaci diabetes mellitus (cukrovka). Protože kreatinin je odpadem z energetických zásob svalů, stane se, že se jeho množství zvýší, i když máme ledviny naprosto v pořádku – a to po náročné fyzické práci. Vykonával-li ji navíc svalnatý dospělý muž, bude v krvi kreatininu ještě více.

Zvýšená hladina kreatininu nebolí, a mnohdy není dlouhodobě rozpoznána. Proto je dobře, že se o tomto problému v poslední době více mluví. Osmý březen byl Mezinárodní federací pro nemoci ledvin společně s Mezinárodní nefrologickou společností vyhlášen mezinárodním dnem ledvin. V tento den se v řadě zdravotnických zařízení konají akce zaměřené na vyšetření stavu ledvin.

Pokud je zjištěna zvýšená hladina kreatininu, bývá především doporučena velmi radikální dieta – žádná sůl, žádné uzeniny, minimum masa i sýrů, žádné luštěniny, čokoláda, káva, alkohol. Zařadit hlávkový salát, okurky, mrkev, květák, zeleninové a ovocné šťávy (raději ředěné vodou). Dostatečný pitný režim. Velmi důležitý je také klidový režim – vynechat silová cvičení, běhání, aerobik a podobně.

Ledviny také můžeme podpořit pitím bylinných čajů. Asi nejznámější bylinou pro slábnoucí ledviny (vhodnou i při dialýze) je Trubkovec tyčinkovitý, kterému se také říká ledvinový čaj. Dále můžeme zvolit celík zlatobýl, truskavec, přesličku, jehlici, břízu, pampelišku, kopřivu, vrbici bílou, kotvičník. Byliny je možné pít samostatně, ale ještě lépe ve směsi. Velmi známý je například Jančův ledvinový čaj (doporučoval ho Ing. Jiří Janča), který se skládá ze tří dílů celíku zlatobýlu a po jednom dílu přesličky, truskavce a vrbice bílé.

Není ovšem nutné čekat až dojte k závažným problémům. Stačí, když se naučíme naslouchat vlastnímu tělu. Ledviny nekřičí hlasitě, ale slyšet je lze. Na pomoc si můžeme vzít tradiční čínskou medicínu, protože ta oslabení ledvin dokáže rozeznat mnohem dříve, než dojde na nejhorší. Ledviny jsou z pohledu TČM naší baterií, úschovnou, ve které přebývá životní síla. K jejich oslabení může dojít přílišnou aktivitou (příliš práce, sportu, flámování…), často ve spojení s nevhodným jídelníčkem, ale i z jiných příčin (antikoncepce, některé léky…).

Slábnoucí energie ledvin se projevuje například únavou, pobolíváním v bedrech, slabostí v kolenou, zhoršením sluchu, šuměním v uších, mírnými závratěmi, problémy s močením. Pokud je oslaben především jin ledvin (chladivá energie), objevuje se dále sucho v ústech a krku, noční pocení, neklidné nohy, bolesti v kostech a podobně. Při oslabení jangu ledvin se může objevit chlad v bedrech a kolenou, otoky končetin, časté močení většího množství světlé moči, noční buzení na močení…

Také TČM zdůrazňuje pro zlepšení stavu ledvin úpravu jídelníčku a klidový režim. Kromě už zmiňovaných potravin nesmíme u oslabení ledvin zapomínat na posilující vývary z kostí (ne masa). Namáhavá cvičení zase nahradíme jógou nebo taichi (tajči).

Z čínských bylin patří mezi nejdůležitější posilovače Cordyceps (housenice čínská a Žen šen. Ze směsí můžeme pro posíleni jinu ledvin zvolit například tyto: Pilulka šesti chutí (181), Lesk nefritového šperku (182), Tišení mingských zvonů (184), Svěžest podvečerní pagody (185). Pro posílení jangu: Tajemství zlaté skříňky (171), Slast uprostřed noci (172), Pevnost palácového pilíře (201).